Vrolijke putters

Paul Bohre

24 March 2020 .

Putters behoren tot de favoriete vogels van redacteur Paul Böhre. De afgelopen weken kwettert er een grote groep van deze prachtige gekleurde vogeltjes voor zijn slaapkamerraam en komen de vrolijke putters ook op de zonnepitten in het vogelvoer af. Een geluksmoment.

 

Iedere ochtend worden we de laatste weken wakker door het heerlijke gekwetter van ongeveer 30 puttertjes. Hoe leuk is dat? In onze straat staan een paar berken en veel elzen. De hele winter peutert deze groep al aan de knoppen en zaden. Soms in gezelschap van barmsijzen, kleine barmsijzen of sijzen. In zo’n gemende groep hoor je helemaal de meest grappige geluiden. Nog niet eerder zag ik bij ons in de buurt zo’n grote groep putters als deze week: ik telde er 34. Blijkbaar hebben ze het voorjaar in de kop, en kwetteren ze er met z’n allen flink op los. Een bijzonder aangenaam geluid.

Vrolijke putters

Putters zijn bijzonder acrobatische vogeltjes. Foto Roots archief

 

Vrolijke putters

Grappig detail: iedere keer als ik een of meer putters zie, moet ik weer terugdenken aan mijn eerste waarneming van dit bizar mooi gekleurde vogeltje. Ooit in Amstelveen, mijn vorige woonplaats. Onderweg naar school passeer ik samen met vriend Wieger een rijtje hoge elzen. En dan hoor ik op een dag voor het eerst van mijn leven de zo kenmerkende zachte tjilpende, kwetterende en trillende zang van de putter. Na enige speurwerk zien we ineens een groepjes van deze vogeltjes acrobatisch bungelen aan de elzenproppen. Met hun priegelige snaveltjes peuteren ze de voedzame zaden eruit. Ongelooflijk, zo dichtbij huis. In het volwassen kleed zijn het onmiskenbare vogels, met hun kleurrijke verenkleed met rood, wit en zwart getekende kop en zwarte vleugels met een brede gele baan, witte stuit en zwarte staart. Maar de putter was toen nog best schaars (rond 1970).

 

Vrolijke putters

De putter wordt ook wel distelvink genoemd, omdat hij gek is op hun zaadjes. Foto Hans Pietersma

Eerste zelf-ontdeksoort

Onervaren als ik ben, besluit ik die middag terug te keren naar de plek, gewapend met de verrekijker van mijn vader en het vogelboek Wat vliegt daar? De vogeltjes zitten er nog. De determinatie wordt keihard afgerond. Wat me een enorme kick geeft: de zelfontdekking van mijn eerste putter, even later volgt dan ook een vet kruis in mijn vogelboek. Daarna volgen er nog vele andere kruisjes bij de soorten in Nederland, de teller staat inmiddels op 442. Maar de putter is nog steeds een van mijn grote favorieten.

 

Sterk toegenomen

Putters zijn de laatste decennia flink toegenomen in Nederland, onder andere door nieuw aangelegd stedelijk groen en wegbeplantingen. Een deel van de populatie blijft ’s winters hier in Nederland en in België, aangevuld door vele trekvogels uit het buitenland. Ze lusten graag zonnepitten, dus als je ze hiermee voert komen ze wellicht naar jouw tuin!

 

Klik hier voor meer informatie over de putter en om het vrolijke gekwetter te horen.

Zo maak je een mooie foto van een putter in een bloemenweide.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog