Winterse Wonderen

René Alblas

23 January 2017 .

Wanneer het mistig is en er waterdamp in de lucht hangt, ontstaat er winterse wonderen. Het landschap is na een rustige nacht compleet wit geworden en dat komt niet door de sneeuw. Onder de indruk van dit fenomeen ging onze foto-stagiair Eloy Gotjé aan het werk.

Hoewel het tot nu toe weinig heeft gesneeuwd deze winter, is het landschap veranderd in een winterwonderland. In de nacht van 17 op 18 januari 2017 hebben de mist en de temperaturen kunnen samenwerken aan een bijzonder kunstwerk! Iets dat niet iedere winter te zien is. De waterdamp in de lucht vriest vast aan de takken van de bomen. Deze worden hierdoor wit van het ijs dat erop zit.

Afhankelijk van de omstandigheden wordt dit ijs soms gevormd tot kleine naalden. Dit is prachtig om van dichtbij te bekijken! Scherp zijn ze in ieder geval niet, want wanneer je er met je vinger aankomt smelten de naalden direct weg. En als je blaast vallen de naaldjes direct op de grond. Het kan dus alleen ontstaan bij een zo goed als windstille en heldere nacht.

De waterdruppeltjes die in de lucht zweven, bevriezen direct als ze ergens tegenaan komen. De naaldboom op de bovenstaande foto heeft zo ineens veel meer kleinere naaldjes gekregen, en de loofboom hieronder lijkt ineens ook op een witte naaldboom.

Het is een interessant verschijnsel dat je niet vaak ziet, maar het is vooral erg mooi. De bomen zijn spierwit en zelfs de tijd lijkt even te zijn “bevroren”. Er is geen beweging in het landschap, op een paar vogels na.

Wanneer het zonlicht langzaam door de dikke waas van wolken breekt, ontstaat er steeds meer een gemixt winter/voorjaar gevoel. De lucht wordt blauwer maar het landschap is nog spierwit. De ijsnaaldjes verdwijnen langzaam en de volgende dag is het sprookje weer voorbij.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Bladgroen