Wat een vraag: kunnen bomen hun ‘schorshuid’ verbranden?

Daniël Mulder

20 July 2020 .

Wie te lang in de zon wandelt, loopt kans om de huid te verbranden. Bij sommige bomen kan iets soortgelijks gebeuren. Bij de beuk bijvoorbeeld.

Beuken zijn gevoelig voor zonnebrand. De beschermende schors van deze boom is namelijk maar 4 tot 5 millimeter dik. Een vrijstaande beuk beschermt de schors van stam en takken door via het bladerdek de intense zonnestralen te filteren. In een rij met beukenbomen werkt dat anders. De bomen beschermen zichzelf en elkaar met hun bladeren. Maar als in een rij met beuken een boom wegvalt – bijvoorbeeld door ziekte – staan de buurbomen ineens onbeschermd in de volle zon. Daardoor kan het gebeuren dat het laagje onder de schors, dat veel water bevat, aan de kook raakt. Dat heet zonnebrand.

Verbranden

Ook bomen kunnen zich verbranden…

‘Zonnebrandcrème’ tegen verbranden

Beuken krijgen overigens geen laagje zonnebrandcrème ter protectie. Een jute zak rondom de kwetsbare delen wikkelen is meestal voldoende. Wist je trouwens dat bomen ook zweten? Jazeker, bomen transpireren net als mensen als ze het warm hebben. Via de huidmondjes, die aan de onderzijde van het blad zitten, ontsnapt 95 procent van het water. Een boom met een forse kroon kan op een warme dag makkelijk 300 liter water verdampen. Dit om te voorkomen dat de temperatuur in de boom te hoog oploopt. Een boom is dus zijn eigen koelkast.

Meer weetjes over bomen

Foto header: Mark van Veldhuizen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten