Sneeuwklokje: wanneer in bloei en waar groeit deze lentebode?

Daniël Mulder

4 januari 2024 .

sneeuwklokje

Stinzenflora: Sneeuwklokje

Het sneeuwklokje kondigt de lente aan. Niet voor niets worden ze ook wel ‘zomerzotjes’ of ‘mooie meisjes’ genoemd. Rond eind januari vind je de eerste exemplaren in bloei. Hoe kan het trouwens dat deze plant al zo vroeg in bloei staat?

Sneeuwklokjes zijn echte vroegelingen. Als een van de eerste planten staan ze in bloei. Maar wanneer bloeit het sneeuwklokje precies? De eerste bloeimeldingen van sneeuwklokjes komen soms al in december, maar meestal bloeien ze in januari en februari met een doorloop naar april.

sneeuwklokje
Het gewoon sneeuwklokje wordt van oudsher gezien als de eerste boodschapper van de naderende lente. Foto: Edwin Giesbers

Die vliegende start kan dit bolgewas maken dankzij de voedingsstoffen die het in het voorgaande groeiseizoen in de ondergrondse bol heeft opgeslagen. De voortplanting gaat ondergronds. Sneeuwklokjes maken van één bolletje twee of drie bolletjes. Binnen een paar jaar beslaan ze hele vierkante meters. 

Doorzichtige melkbloem

De wetenschappelijke naam van het sneeuwklokje is Galanthus nivalis. Die naam heeft niets met galanterie te maken. Gala is Grieks voor melk en anthos betekent bloem. Nivalis gaat over sneeuw. De ‘melkbloem’ is trouwens niet wit, maar kleurloos. Er zitten luchtbelletjes in het bloemblad die wit weerkaatsen. Vaak hangt het bloempje er voor jandoedel bij, want hartje winter zijn er geen insecten die op dat piepkleine beetje nectar af komen om te zorgen voor bestuiving.

Sneeuwklokjes op Dekema State en Martenastate
De bloem lijkt wit maar is in feite kleurloos. Foto: Marcel van Kammen

5 hotspots voor het sneeuwklokje

Sneeuwklokjes verkondigen de lente. Niet voor niets worden ze ook wel ‘zomerzotjes’ of ‘mooie meisjes’ genoemd. Rond eind januari zijn de eerste exemplaren alweer te zien bij oude landgoederen of in bossen. Roots zet 5 hotspots – getipt door lezers – op een rij.

1 Langs rivier de Jeker

Langs het Limburgse riviertje Jeker vind je talloze sneeuwklokjes. Onderweg kun je heerlijk uitblazen in kasteel Neercanne. Met deze wandelroute kun je in de buurt van de Jeker wandelen.

2 Landgoed Windesheim

Windesheim is een landgoed van ruim 5,5 km2 dat iets ten zuiden van Zwolle ligt. Hier kun je vrij over de paden zwerven tussen een sneeuwwit tapijt van duizenden sneeuwklokjes. Adres: Windesheimerweg 2, 8015 PR, Zwolle.

3 Huis te Manpad

Deze historische buitenplaats te Heemstede is een aanrader. Onder de oude lindebomen is het elk jaar weer een explosie van zomerzotjes. Het landgoed is niet vrij toegankelijk, wel zijn er excursies. Adres: Herenweg 7-11, Heemstede. Info: huistemanpad.nl.

sneeuwklokjes langs het water
Wil je dieper in het sneeuwklokje duiken? Kijk dan eens op Flora van Nederland. En kijk voor weetjes bij onze collega’s van Landleven. Foto: Edwin Giesbers

4 Landgoed Duivenvoorde

Landgoed Duivenvoorde is een oude buitenplaats in Voorschoten. Tussen de bomen, maar ook tegen de oude muren aan vind je veel sneeuwklokjes. Adres: Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten. Info: kasteelduivenvoorde.nl.

5 Park Jongemastate

Bij het Friese plaatsje Raerd ligt midden in de weilanden Park Jongemastate. Het staat bekend om zijn stinsenflora, waaronder een kleed van duizenden gewone sneeuwklokjes in het vroege voorjaar. Verder groeien hier ook lenteklokje, speenkruid, bostulp en keizerskroon. Adres: Slotsdyk, Raerd.

Meer over het sneeuwklokje

Foto bovenaan: Marcel van Kammen

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Bomen en Planten