Wat een vraag: wanneer bloeien sneeuwklokjes?

Daniël Mulder

10 februari 2023 .

sneeuwklokje

Stinzenflora: Sneeuwklokje

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: wanneer bloeien sneeuwklokjes? En nog een vraag: hoe kan het dat deze plant al zo vroeg in bloei staat?

Sneeuwklokjes zijn echte vroegelingen. Als een van de eerste planten staan ze in bloei. Maar wanneer bloeien sneeuwklokjes precies? De eerste bloeimeldingen van sneeuwklokjes komen soms al in december, maar meestal bloeien ze in januari en februari met een doorloop naar april.

sneeuwklokje
Het gewoon sneeuwklokje wordt van oudsher gezien als de eerste boodschapper van de naderende lente. Foto: Edwin Giesbers

Die vliegende start kan dit bolgewas maken dankzij de voedingsstoffen die het in het voorgaande groeiseizoen in de ondergrondse bol heeft opgeslagen. De voortplanting gaat ondergronds. Sneeuwklokjes maken van één bolletje twee of drie bolletjes. Binnen een paar jaar beslaan ze hele vierkante meters. 

Doorzichtige melkbloem

De wetenschappelijke naam van het sneeuwklokje is Galanthus nivalis. Die naam heeft niets met galanterie te maken. Gala is Grieks voor melk en anthos betekent bloem. Nivalis gaat over sneeuw. De ‘melkbloem’ is niet wit, maar kleurloos. Er zitten luchtbelletjes in het bloemblad die wit weerkaatsen. Vaak hangt het bloempje er voor jandoedel bij, want hartje winter zijn er geen insecten die op dat piepkleine beetje nectar af komen om te zorgen voor bestuiving.

Wil je dieper in het sneeuwklokje duiken? Kijk dan eens op Flora van Nederland.

Sneeuwklokjes op Dekema State en Martenastate
De bloem lijkt wit maar is in feite kleurloos. Foto: Marcel van Kammen

Nog meer over sneeuwklokjes

Foto bovenaan: Marcel van Kammen


Meer Bomen en Planten