Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: wanneer bloeien sneeuwklokjes? En nog een vraag: hoe kan het dat deze plant al zo vroeg in bloei staat?
Sneeuwklokjes zijn echte vroegelingen. Als een van de eerste planten staan ze in bloei. Maar wanneer bloeien sneeuwklokjes precies? De eerste bloeimeldingen van sneeuwklokjes komen soms al in december, maar meestal bloeien ze in januari en februari met een doorloop naar april.

Die vliegende start kan dit bolgewas maken dankzij de voedingsstoffen die het in het voorgaande groeiseizoen in de ondergrondse bol heeft opgeslagen. De voortplanting gaat ondergronds. Sneeuwklokjes maken van één bolletje twee of drie bolletjes. Binnen een paar jaar beslaan ze hele vierkante meters.
Doorzichtige melkbloem
De wetenschappelijke naam van het sneeuwklokje is Galanthus nivalis. Die naam heeft niets met galanterie te maken. Gala is Grieks voor melk en anthos betekent bloem. Nivalis gaat over sneeuw. De ‘melkbloem’ is niet wit, maar kleurloos. Er zitten luchtbelletjes in het bloemblad die wit weerkaatsen. Vaak hangt het bloempje er voor jandoedel bij, want hartje winter zijn er geen insecten die op dat piepkleine beetje nectar af komen om te zorgen voor bestuiving.
Wil je dieper in het sneeuwklokje duiken? Kijk dan eens op Flora van Nederland.

Nog meer over sneeuwklokjes
- ‘De sneeuwklokjes verschenen weer, zoals een stad verrijst uit oplossende mist…’ Lees verder in het natuurblog over sneeuwklokjes, dat Roots-redacteur Daniël Mulder schreef.
- De stinzenfloramonitor vertelt je precies welke stinsenplant wanneer bloeit.
- Zo maak je creatieve lentefoto’s…
- Nog een natuurvraag: wat is dit voor een bijzonder sneeuwklokje?
Foto bovenaan: Marcel van Kammen