Binnenkort kleurt het Hallerbos weer blauw

René Alblas

22 maart 2024 .

Ten zuiden van Brussel, tussen Zenne en Zoniën, ligt het Hallerbos. In het voorjaar is dit een zeer geliefde plek vanwege het enorme blauwe tapijt van boshyacinten dat het hele bos een sprookjesachtige sfeer geeft.

Lang geleden maakte het Hallerbos deel uit van een enorm oerbos dat zich uitstrekte van de Noordzee tot aan de Rijn. Met de komst van de Romeinen viel dat langzaam uiteen. Nu vormen het Hallerbos, het Zoniënwoud, het Meerdaalwoud, het Kravaalbos en het Buggenhoutbos nog de overblijfselen van dit grote woud.

Wilde hyacinten en meer

Het Hallerbos is vijf vierkante kilometer groot en bestaat voor een groot deel uit beukenbomen. Eénvijfde van het gebied is aangemerkt als bosreservaat. De wilde hyacinten zijn de bekendste bodembedekkers van het bos, in de periode als er nog geen (of weinig) blad aan de bomen zit.

Daarnaast zijn er nog andere lentebloeiers zoals bosanemonen, wilde narcissen, speenkruid en daslook te zien. Voor nog meer bloemenpracht zorgen de gele kornoelje, de uitbundig bloeiende sleedoorn en de subtiele bloemetjes van de hazelaar. Het bos heeft ook een rijk vogelleven, je vindt er koolmezen, boomklevers, kepen, vinken, zanglijsters, spechten en buizerds. Nog een opvallende bewoner: de vuursalamander. Hier leeft één van de grootste populaties van Vlaanderen.

Foto: Conny Schotanus

Data

Het blauwe tapijt van het Hallerbos is meestal half april op haar mooist. De exacte data liggen ieder jaar anders. Op de site van het Hallerbos kun je lezen wanneer het zover is. Je hoeft overigens niet per se te wachten op al het blauwe moois van de boshyacinten. Inmiddels staan de wilde narcissen en de gele kornoelje al in bloei en ook de bosanemonen tonen hun witte bloemetjes. Opvallend zijn ook de blauwpaarse bloemen van de maagdenpalm.

Tips voor rustzoekers

Pas wel op wanneer je het bos gaat bezoeken. Het kan er in de blauwe periode erg druk zijn, vooral in het weekend. Wil je in alle rust genieten ga dan doordeweeks en op een heel vroeg tijdstip. Zeker als je mooie foto’s wilt maken, zonder mensen in de achtergrond.

Lees hier hoe je het beste bij het Hallerbos kunt komen.

Een wat minder druk bezocht alternatief is het landgoed Wildrijk bij Sint-Maartenszee in Noord Hollanddat bos heeft ook een prachtig tapijt van blauwe hyacinten.

In België zijn dit nog twee alternatieven met een fraai tapijt van boshycinten:

Het Koppenbergbos bij Oudenaarde en het Kravaalbos bij Aalst.

En waar vind je de mooiste plekken om bosanemonen te fotograferen?

Foto: Edwig Vanhassel
Foto: Bertie Sijbrands

Foto bovenaan: Nathalie de Saegher


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten