Een boom is de thermostaatknop van je tuin

Daniël Mulder

11 July 2019 .

De dikste linde van Nederland staat in Sambeek. Men schat hem op 400-500 jaar oud.

De afkoeling van de aarde, begint bij een boom, blogt Roots-redacteur Daniël Mulder. Plant daarom twee bomen in je achtertuin, want dankzij de schaduw van de bomen is je tuin ook een stukje koeler. Bomen zijn groene airco’s.

Bomen zijn meer dan brandhout en bouwmateriaal. Ze kunnen ook worden ingezet in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Dat beweert althans een Zwitsers onderzoeksteam (de Volkskrant, 4 juli 2019). Op aarde schijnen namelijk nog veel ongebruikte lege plekken te zijn. Tel je al die lege plekken bij elkaar op dan heb je een gebied ruwweg ter grootte van de Verenigde Staten. Plant je die vol met bomen, dan kun je het niveau van de opwarming van de aarde terugbrengen tot vooroorlogs niveau. Kortom: het bos als thermostaatknop.

Bomen hebben de wind mee. Natuurmonumenten kondigde recent aan minder bomen te kappen. Hun donateurs willen het niet. En als Natuurmonumenten dan toch gaat kappen, bijvoorbeeld vanwege natuurherstel van open landschappen, dan compenseren ze die gekapte bomen. Dankzij de Zwitsers weten we nu in ieder geval dat er genoeg plek is op aarde voor die compensatie.

Na mij de zondvloed

Nederland moet als bosarm land ook wel iets met bomen doen. In het Klimaatakkoord staat daarom dat de ‘bosvermindering’ moet stoppen.  Het bos lijkt ineens het geheime wapen om CO2 uit de atmosfeer te vissen. Eerlijk is eerlijk, bossen kunnen dat ook goed. En die CO2 zetten ze weer om in zuurstof. Daarom worden bossen de longen van de aarde genoemd, hoewel longen precies andersom werken. Hoe dan ook, de koolstof slaat een boom op in zijn vezels. En op dat punt snap ik de lofzang op bomen als redders van de aarde niet helemaal. Want als de boom sterft, komt (een deel) van de opgeslagen koolstof weer vrij.

Door het aanleggen van bossen schuiven we het probleem als een bult zand voor ons uit. Datzelfde geldt een beetje voor het planten van een boom omdat je vliegt. Het is het afkopen van schuld, maar feitelijk verschuif je de ellende naar de toekomst – na mij de zondvloed.

Groene airco

Wie zich echt zorgen maakt om de planeet moet dit jaar eigenlijk niet op vakantie gaan (in ieder geval niet met de auto of vliegtuig) én een boom planten. Maar niet op vakantie gaan doet bijna niemand, ik ook niet. Daarom dit alternatief. Plant twee bomen in je achtertuin, want veel achtertuinen zijn kleine lege plekken op aarde. En je tuin wordt dankzij de schaduw van de bomen ook een stukje koeler, scheelt zo enkele graden. Bomen zijn groene airco’s. De afkoeling van de aarde, begint bij een boom.

Meer natuurblogs over bomen

 

Foto’s: Melchert Meijer zu Schlochtern


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten