Heksenboom uit Bladel is Boom van het Jaar 2019

Daniël Mulder

18 October 2019 .

boom van het jaar 2019

Niet de scheve linde in Dronten, niet de kabouterboom van Saaxumhuizen en ook niet de bakspiekereik op landgoed Twickel heeft de titel Boom van het Jaar 2019 gekregen. Die eer gaat naar de beuk te Bladel in Noord-Brabant. De boom, ook bekend als de ‘Heksenboom van Zwarte Kaat’, kreeg bijna tienduizend stemmen.

boom van het jaar 2019

Foto: Mark Kohn

De verkiezing Boom van het Jaar – georganiseerd door  SBNL Natuurfonds – draait om markante bomen in Nederland met een bijzonder verhaal. Dat kan een historisch verhaal zijn of een verhaal van een boom die een natuurramp overleefde. Of denk aan een boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest wordt gevierd. Voor de verkiezing van 2019 zijn 148 bijzondere, emotionele en historische verhalen ingestuurd. Een vakjury heeft per provincie één boom genomineerd, deze twaalf bomen maakten kans op de titel Boom van het Jaar 2019.

De strijd om de titel ging tussen de beuk in Bladel en de Lijnbaanplataan in Rotterdam. Die boom kreeg net iets minder stemmen: 9.212. Op  de derde plek eindigde de zwarte populier aan de Waaldijk in het Gelderse Opijnen met 1.319 stemmen. Rond de winnaar hangt een mysterieus verhaal over Zwarte Kaat, een heks die nadat ze een baby heeft ontvoerd, vermoord is en begraven op de hei. Maar wat is er waar van deze legende? Het volledige overzicht met alle bomen en bijbehorende verhalen vind je hier.

Boom van het jaar

Europese boom

De boom die de titel wint, doet weer mee aan de Europese verkiezing Tree of the Year 2020. De troeteleik was de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing van dit jaar. Deze snelwegboom in de middenberm van de A58 eindigde op de zevende plaats met ruim 16.000 stemmen.  De amandelboom van de besneeuwde heuvel in het Hongaarse Pécs won de Europese verkiezing.

Vind je bomen interessant? Lees dan ook:

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten