Is de kroon van een boom groter dan zijn wortelstelsel?

Daniël Mulder

8 January 2019 .

Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: is de kroon van een boom groter dan zijn wortelstelsel?

Bert Maes, specialist op het gebied van inheemse bomen en struiken, vertelt dat boomwortels veel verder kunnen groeien dan de kroonbreedte. “Dat is bijvoorbeeld bij populieren en abelen goed te zien. Arbeiders die grondwerk verrichten komen vaak nog wortels tegen die ver van de boomstam verwijderd zijn, soms op meer dan twintig meter. De wortels zijn dan op zoek naar water of voeding.”

boomwortels

De Belastingeik bij Hilverbeek is een van de mooiste eiken van Nederland en heeft een imposante kroon. Foto: Melchert Meijer zu Schlochtern

Hij vervolgt: “Dat het wortelstelsel als geheel even groot of groter is dan de boomkroon kan voorkomen als de boom vrijstaat, de bodem goed doorwortelbaar is en het grondwater niet te hoog staat. Wortels gaan niet altijd de diepte in. Omgevallen bomen na een storm bewijzen dat, die laten meestal een vrij plat wortelstelsel zien.”

Oppervlakkige boomwortels

Volgens de Bomenstichting hangt de diepte van wortelgroei af van de boomsoort en de groeiomstandigheden. Als het grondwater binnen twee meter van de oppervlakte (het maaiveld) zit, groeien de wortels er naartoe. Dieper gaan ze meestal niet omdat het daar te koud is en er te weinig zuurstof zit. Als er genoeg regenwater in de bovengrond blijft hangen, wortelen bomen oppervlakkiger. Soms zijn bodemlagen ondoordringbaar voor boomwortels, bijvoorbeeld door een harde keileemlaag of als er veel puin in de bodem zit.

Meer leuke natuurweetjes over bomen

Bloesem in oktober, hoe kan dat?
Bestaan er naaldbomen die hun naalden verliezen in de herfst?
Mensen slapen wanneer ze moe zijn, en bomen dan? Slapen die ook?
Wat zijn de 10 hoogste bomen ter wereld?

Foto header: Linda Steentjes

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten