Botanische hotspots: de 200 beste plekken voor wilde flora in Nederland

Daniël Mulder

9 July 2019 .

botanische hotspots

Waar groeien de meest bijzondere planten, mossen en paddenstoelen? Dat is sinds kort te zien op de digitale kaart Botanische Hotspots. Daarop staan tweehonderd plekken in Nederland met de hoogste soortenrijkdom.

De afgelopen dertig jaar hebben vrijwilligers en overheidsorganisaties in heel Nederland planten en dieren in kaart gebracht. Dat heeft alleen al voor planten tientallen miljoenen waarnemingen opgeleverd, waardoor er een goed beeld is ontstaan van de meest soortenrijke gebieden. Op basis van deze waarnemingen hebben de organisaties Floron (planten), BLWG (mossen- en korstmossen) en NMV (paddenstoelen) een digitale kaart gemaakt met hotspots voor botanische rijkdom in Nederland.

Botanische hotspots

Foto: Marcel van Kammen

Op de kaart vind je topgebieden met de hoogste biodiversiteit voor planten, paddenstoelen, mossen en korstmossen. Er zijn verschillende categorieën: de belangrijkste is die voor bedreigde soorten van de rode lijst. Daarvoor zijn steeds de vijftien beste gebieden aangewezen. Daarnaast zijn er vijf of meer hotspots gebaseerd op de biotoopvoorkeur van soorten. In totaal biedt de kaart tweehonderd gebieden in Nederland. De twee meest diverse gebieden zijn te vinden op de Veluwe (omgeving van Kasteel Staverden) en in de duinen bij Wassenaar.

botanische hotspots

Mossen en korstmossen. Foto: Bob Luijks

Amsterdam ook een hotspot

Wat verder opvalt is dat niet alle botanische hotspots in natuurgebieden liggen. De binnenstad van Amsterdam scoort bijvoorbeeld goed op diversiteit aan muurplanten. En de drie beste plekken voor korstmossen zijn oude zeedijken met veel natuursteen. Ook valt op dat de natuurgebieden in Zuid-Limburg hoog scoren. Dit komt door het grote aantal zeldzame en bedreigde soorten dat hier voorkomt. De gebieden zijn vooral zo rijk omdat hier veel verschillende leefgebieden bij elkaar liggen, denk aan open duin, bos, bebouwing en kleinschalige landbouw.

 

Nog meer interessante verhalen over planten

  • Natuurblog: De tijd dat planten dom waren, is nu toch echt voorbij.
  • Opvallend: er is een verband tussen biodiversiteit en hoe stevig een dijk is…
  • Ooit mini-orchideeën gezien?

Foto header: Bob Luijks

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten