Doe mee met de actie ‘ Tegel eruit, plant erin ‘

René Alblas

18 March 2019 .

Komende zaterdag is er de actiedag ‘ Tegel eruit, plant erin ‘. Een ludieke actie die ervoor moet zorgen dat iedereen zijn achtertuin eens kritisch bekijkt, “liggen er niet teveel tegels?”

Een enorm oppervlakte van het Nederlandse landschap bestaat uit tuinen. Het gaat om 30 duizend hectare. Wanneer al deze tuinen gevuld zouden zijn met bomen, bloemen en groenteplantjes zou dat een enorme boost geven aan de biodiversiteit in ons land.

40 procent tegels

Planten, bloemen en een gezonde bodem trekken insecten, vogels en zoogdieren zoals egels aan. Zij houden op hun beurt het natuurlijke ecosysteem in stand. Maar dit ecosysteem wordt bedreigd door de grote hoeveelheden tuintegels die van iedere tuin een ecologische woestijn maken. Gemiddeld is zo’n 40 procent van alle tuinen bedekt met tegels.

Tegel eruit, plant erin

Naturalis (hét instituut voor biodiversiteit) heeft samen met de tuincentra van Intratuin een actie opgezet om de biodiversiteit weer terug te krijgen in de Nederlandse tuinen. Zo wordt iedere tuinbezitter onder de titel ‘ Tegel eruit, plant erin ‘ uitgenodigd om de tegels uit zijn tuin te halen en om te ruilen voor een paar planten. Als je zaterdag 23 maart (tussen 10.00 en 15.00 uur) naar de Intratuin gaat met een tuintegel krijg je daarvoor twee gratis planten t.w.v. €3,49 per stuk aangeboden! Zo hopen Naturalis en Intratuin de oppervlakte van versteende tuinen terug te dringen en het groen (inclusief de vogels, de kleurige bloemen en de zoemende bijtjes) terug te brengen in Nederlandse voor- en achtertuinen.

Tijd voor biodiversiteit

‘ Tegel eruit, plant erin ’ maakt deel uit van de landelijke campagne ‘Tijd voor biodiversiteit’. Hiermee informeert Intratuin Nederlanders over biodiversiteit en over hoe ze deze kunnen verbeteren. Te beginnen in de eigen voor- en achtertuin. Zo vindt Intratuin het belangrijk om een adviserende rol te spelen op het gebied van groen en daar helpt Naturalis bij.

Museum

Het museum van Naturalis is tot het eind van deze zomer gesloten vanwege een verbouwing. Maar het instituut is tijdens deze periode ‘on tour’ aanwezig. ‘Naturalis Onderweg’ is een heus pop-up museum vol weetjes over dier, natuur en mens. Het museum komt langs bij Intratuin op:
Zaterdag 23 maart – Rosmalen, Zaterdag 30 maart – Deventer.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten