Bewaker van het Gezonken Dorp is Europese Boom van het jaar 2020

Daniël Mulder

23 March 2020 .

Een 350 jaar oude grove den uit Tsjechië is gekozen tot Europese Boom van het jaar 2020. De zogenoemde ‘Bewaker van het Gezonken Dorp’ kreeg ruim 47.000 stemmen. De ‘Heksenboom van Zwarte Kaat’ uit Nederland, eindigde op de vierde plaats. Op deze beuk uit Bladel werd ruim 18.000 keer gestemd.

Ieder jaar wordt de Europese Boom van het jaar gekozen. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA), een samenwerkingsverband tussen Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije. In totaal doen zestien landen mee aan de verkiezing van EPA, die projecten voor milieubescherming en plaatselijke gemeenschappen ondersteunt.

Europese boom van het jaar

Deze grove den in Tsjechië is de Europese Boom van het jaar 2020. Foto: Marek Olbrzymek

Europese Boom van het jaar 2020

De 350 jaar oude Chudobínská-den is een opvallende verschijning. De grove den groeit op een rotsachtige uitloper van de oever van de Vír-dam in Tsjechië. De den is vernoemd naar het ondergelopen dorp Chudobín. Dit dorp werd opgeofferd voor de bouw van een stuwmeer. Volgens een lokale legende speelt de duivel ‘s nachts onder de boom voor de inwoners van het gezonken dorp. De boom wordt daarom ook wel ‘Bewaker van het gezonken dorp’genoemd.

Tweede plaats

Europese Boom van het jaar

De Ginko van Daruvar eindigde op de tweede plaats. De boom is 242 jaar oud en staat in Kroatië. Op de boom werd ruim 28.000 keer gestemd. Foto: Public institution for the management of protected areas of nature in the County of Bjelovar-Bilogora.

Derde plaats

Europese Boom van het jaar

De laurierpopulier uit Rusland eindigde op de derde plek met 27.411 stemmen. Volgens de legende werd deze populier in het begin van de 20e eeuw geplant door een boeddhistische monnik. Foto: Nikolay Boshev

Nederlandse inzending

De ‘Heksenboom van Zwarte Kaat’ was de Nederlandse inzending. Op deze beuk uit Bladel, die in 2019 tot de Nederlandse Boom van het jaar was gekozen, werd ruim 18.000 keer gestemd. Het leverde een vierde plaats op.

Europese Boom van het jaar

Foto: Rob Visser

Foto header: Jill Jennings

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten