1.000 jaar oude steeneik is Europese Boom van het Jaar 2021

Daniël Mulder

17 March 2021 .

De millennium steeneik van Lecina uit Spanje is gekozen tot Europese Boom van het Jaar 2021. De 1.000 jaar oude eik kreeg 104.264 stemmen. De Moeierboom, een linde in het centrum van Etten-Leur in Noord-Brabant, deed mee namens Nederland. De linde eindigde op de zesde plaats met 34.244 stemmen.

Ieder jaar wordt de Europese Boom van het jaar gekozen. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA), een samenwerkingsverband tussen Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije. In totaal doen zestien landen mee aan de verkiezing van EPA, die projecten voor milieubescherming en plaatselijke gemeenschappen ondersteunt.

De millennium steeneik van Lecina uit Spanje is gekozen tot Europese Boom van het Jaar 2021.

Europese Boom van het Jaar 2021

Het verhaal achter de winnende boom is fascinerend. De legende gaat over de tijd dat heksen het Guara-gebergte bevolkten en de tijd dat ze dansten en feestvierden rond de steeneik. Duizend jaar later is deze band tussen de boom en de mensen de reden waarom de steeneik nog steeds leeft en staat in het kleine stadje Alto Aragón met slechts 13 inwoners. De inwoners gebruiken de boom gebruiken nog altijd als plek voor hun feesten.

De Moeierboom uit Nederland eindigde op de zesde plaats. Foto: Mark Kohn.

Groen monument

Op de tweede plaats eindigde de Curinga-plataan uit Italië met 78.210 stemmen. De Moeierboom uit Nederland eindigde op de 6e plaats met 34.244 stemmen. Deze linde, die in het centrum van het Noord-Brabantse Etten-Leur staat, behaalde in oktober 2020 de Nederlandse titel Boom van het Jaar 2020.

Dit groene monument werd omstreeks 1675 geplant. De naam moeier (moeder) dankt de boom mogelijk aan het feit dat het de oudste boom op de Markt is. In de middeleeuwen werd op deze plaats vermoedelijk recht gesproken. Wat ook tot de verbeelding spreekt is dat de schilder Vincent van Gogh tijdens zijn verblijf in Etten (1881) de boom vele malen is gepasseerd. Ook wordt beweerd dat de boom heeft gediend als inspiratiebron voor een tekening van Van Gogh.

Meer lezen over bomen?

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten