Hotspots waterbloemen – een feest voor insecten én voor je ogen

Marloes Blom

13 July 2021 .

waterbloemen

Foto Helga Vink

Wat een prachtige boeketten verschijnen er in de zomer op het water – van waterlelie tot ‘sigaar’. Met hun opvallende uiterlijk trekken waterbloemen volop libellen, waterjuffers en vlinders aan. Een feest voor je ogen. In de nieuwste Roots tippen we vijf hotspots voor deze bloemenpracht te water. Online vast een voorproefje, met twee bloemrijke hotspots.

1. Nationaal Park Weerribben-Wieden

“De gele plomp, daar denk ik als eerste aan”, vertelt Ronald Messemaker van Natuurmonumenten. “Die kom je volop tegen bij ons in de kolken van het laagveen. Prachtig in combinatie met watergentiaan. En ik kan echt heel vrolijk worden als ik de sierlijke witsnuitlibel, een zeldzame libellen­ soort, op de plompenbladeren zie landen. Deze libel zal altijd hetzelfde blad uitkiezen. Zo markeert hij zijn territorium.”
Waar: wandel over het Veenweidepad en het Kiersche Wijdepad in Wanneperveen of doe per boot de Kolkjesroute vanuit Belt­Schutsloot.
Ook te zien: gele lis, waterlelie, lisdodde, vlinders, libellen, bijen en waterscheerling.
Horeca: eetcafé De Waterlelie, Belterweg 104, Belt­Schutsloot.

waterbloemen

Foto Helga Vink

2. Marickenland bij Vinkeveen, Utrecht

Sigaren kweken? Jazeker! In de polder Marickenland is Staatsbosbeheer tot 2022 bezig om een nieuw plasdrasgebied te vormen. Voor dieren en planten moet dit een corridor worden tussen de Vinkeveense Plassen en de Nieuwkoopse Plassen. Omdat de grote lisdodde van voedselrijk water houdt, is het een handige plant om de meststoffen van het voormalige boerenland af te voeren.
Waar: het wandelpad Marickenland (zie toproutenetwerk.nl), parkeren bij de sportvelden aan de Mijdrechtse Dwarsweg.
Ook te zien: weidevogels en kunstwerken van Jan Konings.
Horeca: aan de Vinkeveense Plassen zit volop horeca.

CREDITS: TEKST MONIQUE VAN KLAVEREN | FOTO HELGA VINK 

Roots juli-augustus: extra dik, boordevol natuur

meeuw
De andere drie hotspots lees je in het extra dikke juli-augustus nummer van Roots. Daarin ook meer over krabbenscheer – niet zo fotogeniek als de waterlelie, maar o zo belangrijk. Verder in deze zomerse Roots:

 • Minispecial: ode aan de zon!
 • Zomerwandeling door historisch polderlandschap bij Haastrecht
 • Hoe berkenwantsen zorgen voor hun kroost
 • In de ban van meeuwen
 • Erik van Ommen over vliegvlugge koolmezen
 • Het Root-bos als klaslokaal
 • Ode aan de wilg: oerboom van de Lage Landen
 • Natuurommetje op de Groote Heide
 • Comedy wildlife: een selectie van de grappigste natuurfoto’s
 • De wondere wereld van zweefvliegen
 • Knobbelzwanen: groots & gracieus

Pak deze extra dikke Roots mee uit de winkel of bestel ‘m hier eenvoudig online; tot en met 17 augustus betaal je geen verzendkosten.

Meer wonderschone waterwereld

 • Een libelle vliegt langs, een kleine watersalamander komt adem happen, de merel komt er badderen. Creëer je eigen tuinvijver, hoe klein ook. Het is echt een verrijking van je (mini)tuin. Zo creëer je je eigen tuinvijver.
 • De vele wateren in Nederland warmen op in de gulle lentezon. De libellenlarven die wisten te overleven kruipen uit het water omhoog, langs rietstengels en oeverplanten. Tijd om hun prachtige vleugels uit te slaan. Maar terwijl sommige libellen floreren, beleven anderen zware tijden.
 • Voor Roots neemt journalist Annemarie Bergfeld de tijd op het Veenweidepad van Natuurmonumenten. Dit natuurommetje door het Overijsselse veenweidegebied De Wieden is een wandeling door het groen. Maar onderweg ziet ze ook nog talloze andere kleuren voorbijkomen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten