Wat een vraag: zijn er naaldbomen die hun ‘bladeren’ verliezen?

Daniël Mulder

4 November 2021 .

De pure herfst. Rondom Austerlitz (met de beroemde piramide) is het een al bos op de Utrechtse Heuvelrug. Zwerf volop door herfstbossen. Henschotermeer.

Gekleurde bladeren die van de bomen vallen, voor veel mensen is dat hét teken dat de herfst is begonnen. Loofbomen schudden in het najaar massaal het blad van zich af, maar zijn er ook naaldbomen die hun ‘bladeren’ verliezen?

Door het laten vallen van hun bladeren, bereidt een boom zich voor op de winter. Roots vraagt zich af of er ook naaldbomen zijn die hun ‘blad’ verliezen als de winter nadert? Boomexpert Bert Maes vertelt dat er in Nederland ook een paar naaldbomen zijn die hun naalden laten vallen. “Waarom lariks en soorten als moerascipres en Chinese moerascipres in afwijking van de meeste andere naaldbomen hun naalden in de herfst verliezen, is een kwestie van plantenevolutie”, legt hij uit.

Naaldbomen

Lariks kleurt bruingeel op Landgoed De Stippelberg. Foto: Ernst Kremers

Winterslaap of niet?

Hij vervolgt: “Een winterslaap biedt zeker voordelen, zoals bij de loofbomen, maar ook daar zijn uitzonderingen: zoals de hulst. Bij behoud van naalden en bladeren kan na de winter eerder worden begonnen met fotosynthese. Maar er is ook meer kans van bevriezen en verdrogen van naalden.”

Overigens laten ook de wintergroene naaldbomen hun naalden vallen, maar niet jaarlijks. Maes: “Dat gebeurt in perioden van bijvoorbeeld drie of zes jaar. Wel worden er elk jaar weer nieuwe naalden aangemaakt.”

Lees nog 4 weetjes over bomen

  1. Is de kroon van een boom groter dan zijn wortelstelsel?
  2. Dit zijn de 10 hoogste bomen ter wereld.
  3. Bomen lijken verdraaid veel op de thermostaatknop in je huis…
  4. Hoe reguleert een boom zijn notenopbrengst?
Naaldbomen

Foto: Ernst Kremers

Roots Agenda/Scheurkalender 2024

Zin in nog meer natuurweetjes?

  • De Roots Natuuragenda (t.w.v. € 14,99) heeft een handige ringband, een overzichtelijk weekindeling mét veel schrijfruimte, voldoende notitiepagina’s, 6 gratis ansichtkaarten, de mooiste seizoenwandelingen en interessante weetjes. 

  • De Roots Scheurkalender (t.w.v. € 17,99) geeft elke dag een natuurweetje of quizvraag (met uitleg of een antwoord op de achterkant) en is geïllustreerd met 366 full colour natuurfoto’s.

  • Je profiteert van een korting tot 47%!

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2024 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 20!”

Foto bovenaan: Melchert Meijer zu Schlochtern


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten