Wat een vraag: hoe reguleert een boom zijn notenopbrengst?

Daniël Mulder

1 November 2021 .

notenopbrengst: jonge eikels

Quercus petraea, commonly known as the sessile oak, Cornish oak, Irish Oak or durmast oak, is a species of oak tree native to most of Europe.

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoe regelt een boom zijn notenopbrengst?

De term mastjaren (van de eik en de beuk) is vrij bekend. Dat zijn de jaren waarin deze bomen meer noten dan anders voortbrengen. In de bosbouw werd hierop ingespeeld door voorafgaand aan een mastjaar te kappen zodat de jonge zaailingen beter uit konden groeien. Een eik heeft om de zeven jaar een mastjaar. Een mastjaar moet niet verward worden met noodbloei. Een beuk die oud of beschadigd is, wil investeren in zijn nageslacht. Deze noodbloei levert een grotere (nood)oogst op ten koste van de boom zelf. De kroon van de aftakelende beuk laat meer licht door, waardoor meer beukennootjes de kans krijgen om te ontkiemen.

Wil je meer lezen over noten? In de Roots van november lees je hoe ze ontstaan, waarom ze juist in de herfst vallen en nog meer leuke noten-info.

De notenopbrengst verschilt per jaar. Foto: Idde Lammers

Meer leuke natuurvragen

  1. De tamme kastanje is eetbaar, maar kun je de paardenkastanje ook eten?
  2. Waarom heeft de naaktslak een gaatje bij zijn kop?
  3. Wat zijn de 10 allerhoogste bomen ter wereld?
  4. Waar bewaart een eekhoorn zijn wintervoorraad?

Zin in nog meer natuurweetjes?

Roots Agenda/Scheurkalender 2024

  • De Roots Natuuragenda (t.w.v. € 14,99) heeft een handige ringband, een overzichtelijk weekindeling mét veel schrijfruimte, voldoende notitiepagina’s, 6 gratis ansichtkaarten, de mooiste seizoenwandelingen en interessante weetjes.
  • De Roots Scheurkalender (t.w.v. € 17,99) geeft elke dag een natuurweetje of quizvraag (met uitleg of een antwoord op de achterkant) en is geïllustreerd met 366 full colour natuurfoto’s.
  • Je profiteert van een korting tot 47%!

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2024 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 20!

Foto bovenaan: iStock

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten