De paardenkastanje zit nu vol met kaarsen

Daniël Mulder

16 May 2019 .

paardenkastanje

In stadsparken zie je vaak witte paardenkastanjes staan. Is het je weleens opgevallen dat de bloemen in een rechtopstaande pluim staan en ogen als een kaars op een standaard? Let er maar eens op, de paardenkastanjes staan nu namelijk vol in bloei.

paardenkastanjeAls je een paardenkastanje ziet uitlopen, realiseer je je pas wat er allemaal uit één knop komt. Niet één blad, zoals sommige mensen denken, maar een volledige scheut met een heel stel samengestelde bladeren en een complete tros bloemen.

In Nederland zie je de witte paardenkastanje vooral in stadsparken staan,  soms tref je ook de veel zeldzamere rode paardenkastanje. Is de boom uitgebloeid dan herken je de boom ook goed aan het blad, dat de vorm heeft van een hand. Elk blad heeft vijf tot zeven deelblaadjes, die variëren in grootte en op één punt samenkomen op de bladsteel. Het middelste blad is het langst en kan een lengte bereiken van 15 tot 20 centimeter. De randen van de bladeren zijn gezaagd. De bladeren kleuren in de herfst diepgeel. Waar ze van de tak afvallen, vormen ze een litteken in de vorm van een paardenhoef.

Lees meer over bomen

Wist je dat bomen ook slapen?
Roots-redacteur Daniël Mulder blogt over knuffelbomen.
Soms zie je fruitbomen nog bloeien in oktober, hoe kan dat?

Foto header: Tsyganov Sergey

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten