Hoeveel soorten gras kun je vinden in Nederland?

Daniël Mulder

14 April 2019 .

gras

Gras is een overlever. Het kan tot de grond worden afgegraasd, verbranden of worden vertrapt, maar het zal altijd weer opkomen. Wereldwijd zijn er zo’n 10.000 verschillende grassen. Maar hoeveel soorten kun je spotten in Nederland?

Je kunt beginnen met het tellen van grassoorten tussen de stoeptegels, waar onder meer straatliefdegras groeit. Heel veel meer zul je er echter niet vinden. Wil je meer botanisch plezier beleven, kijk dan eens naar bloeiende grassen in de natuur. Als je er in thuis raakt, herken je al snel een stuk of tien verschillende soorten. En misschien krijg je de smaak te pakken en pak je door naar de lastigere en zeldzamere sprieten. In Nederland vind je ongeveer 120 soorten in het wild.

gras

Foto: Laurence Delderfield

2x bijzonder gras

Reflectie van riet in het water. Foto: Marlies Stoter

In het Chinese Sichuan ligt het grootste bamboebos op aarde. Hier reiken de bamboestammen soms wel 35 meter hoog. Het bos beslaat een oppervlakte van 120 km2 en is het levende bewijs van de veelzijdigheid van gras. Want bamboe is immers ook een grassoort. Wereldwijd zijn er meer dan duizend bamboesoorten en de meeste daarvan hebben opmerkelijke eigenschappen. Wat te denken van een groeisnelheid van drie meter in 24 uur, zoals in de tropen voorkomt? Of van een centimeter per uur, zoals zelfs de soorten halen die wij in onze tuinen kunnen planten?

Het grootste rietgebied ligt in de delta van de Donaurivier. Daar drijven reusachtige eilanden van riet die een uniek leefgebied bieden aan ontelbare dieren. Riet is een grassoort die groeit langs de oevers van stilstaand of rustig stromend water en kan zich in water tot een meter diep wortelen en wel tot vier meter hoog groeien. In de modderige bodem verankert de plant zich met zijn wortelstok met uitlopers die met wel drie centimeter per dag kunnen groeien en twintig meter lang kunnen worden. De uitgestrekte wortelstelsels van rietkolonies kunnen uitgroeien tot hele eilanden. Ook bijzonder aan deze grassoort is zijn levensduur: in de Donaudelta zijn rietplanten gevonden die zo’n 8000 jaar oud zijn. Het rietlandschap in de Donaudelta omvat 1800 vierkante kilometer.

Grasduin verder door grassen

  • Hoeveel gras eet een grauwe gans per dag?
  • Kun je wel wat hulp gebruiken bij het speuren naar grassen, dan is deze veldgids een aanrader.

Foto header: Bob Luijks

 

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten