Even opzoeken of je favoriete stinsenplanten al bloeien

Daniël Mulder

13 February 2020 .

stinsenplanten

Stinzenflora: Krokus bij Martenastate in Koarnjum

Bij stinsen, staten en buitenplaatsen, beginnen de stinsenplanten weer te bloeien. Tot ver in mei zijn deze voorjaarsbloeiers te zien. Het tijdstip van de bloei is door het weer ieder jaar weer anders. De Stinzenfloramonitor is daarom een prima hulpmiddel om je bezoek aan de landgoederen en parktuinen te plannen.

Langzaam maar zeker komen de stinsenplanten uit de grond. Maar wat zijn stinsenplanten (stinzenplanten mag ook) eigenlijk? Het zijn bol- of knolgewassen, die samen een groep vormen van meer dan dertig vroege voorjaarsbloeiers, meestal geplant op een landgoed en later verwilderd. Voorbeelden zijn: sneeuwklokjes, krokussen, bosanemonen, daslook en wilde hyacinthen.

Stinsenplanten

Krokussen. Foto: Jessica Berendsen

Check de bloei

Omdat door het weer het tijdstip van de bloei van stinsenplanten jaarlijks verschilt, is er de Stinzenplantenmonitor. Wekelijks biedt deze monitor een update van de bloei. Deze monitor richt zich met name op Friesland, maar het is ook een goede indicator voor de bloei in de rest van het land.

De naam stinsenplant komt van het Friese ‘stins’, wat stenen huis betekent. Deze stenen huizen waren de woningen van rijke of adellijke lieden en om die huizen werd later een landgoed aangelegd. Vaak werden er bollen of knollen geplant op deze landgoederen, als statussymbool. Zo ontstond in Friesland de naam ‘stinzeblomke’. In jaren van vijftig van de vorige eeuw raakte de naam stinsenplant ook ingeburgerd in de rest van Nederland.

stinsenplanten

Daslook. Foto: David Brand

De beste plekken om stinsenplanten te zien:

  • Schierstins in Veenwouden (Friesland)
  • Coendersbos in Nuis (Groningen)
  • Iwema Steenhuis in Niebert (Groningen)
  • Landgoed Leyduin in Vogelenzang (Noord Holland)
  • Sypesteyn in Loosdrecht (Utrecht)
  • Landgoed Hackfort in Vorden (Gelderland)

Wandel langs stinsenplanten

Roots heeft enkele mooie wandelingen over landgoederen waar stinsenplanten bloeien. Bijvoorbeeld dit natuurommetje bij Dekema State in Friesland. Of ga eens bloemspotten op landgoed Fraeylemaborg.

Foto bovenaan: Marcel van Kammen


Meer Bomen en Planten