Waarom wilgen onmisbaar zijn voor vroege vliegers

Daniël Mulder

9 March 2020 .

Als de lente aanbreekt in maart, zijn het de bloeiende wilgen die met hun gele en frisgroene katjes weer wat kleur geven aan het landschap. Die bloeiende wilgen zijn niet alleen mooi, ze fungeren ook als tankstation.

Wilgen in bloei zijn niet alleen prachtig om te zien, hun nectar en -stuifmeel is ook van levensbelang als voedselbron voor veel vroeg vliegende insecten. Voor deze vroege vliegers is het na een lange, harde winter van levensbelang dat ze eens goed kunnen bijtanken.

Wilgen

Wilgen hebben geen bloemen met opvallend gekleurde kroonbladeren. Hun bloempjes zijn piepklein en zitten met een paar honderd op elkaar gedrukt in een katje. Toch trekken de wilgenkatjes veel insecten die op zoek zijn naar stuifmeel en nectar.

Vooral doordat de wilg zo vroeg overvloedig bloeit, hangt het leven van een paar vroeg vliegende insecten ervan af. Zo zijn verschillende soorten zandbijen volledig van wilgenstuifmeel afhankelijk om hun larven groot te brengen. Ook enkele zweefvliegensoorten zoals wilgenplatvoetje en wilgenelfje vliegen hoofdzakelijk op wilgenkatjes.

Nog 2 (wilgen)weetjes

  • Zoals gezegd komen rond maart de wilgen weer in bloei. Deze bomen hebben geen grote bloemen met opvallend gekleurde kroonbladeren. Wel hebben ze wilgenkatjes. Maar zijn dat nu bloemen of juist niet? Roots zocht het uit.
  • Bij hooikoorts hoor je zowel de woorden ‘pollen’ als ‘stuifmeel’ vallen. Wat is het verschil eigenlijk?

Foto’s Marcel van Kammen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten