Wat een vraag: is een wilgenkatje een bloem?

Daniël Mulder

10 March 2019 .

wilgenkatje

Heb je afgelopen tijd al eens goed naar de wilgen gekeken? Die staan namelijk in bloei. In bloei? Groeien er dan bloemen aan een wilg? Roots zocht het antwoord op deze natuurvraag.

Rond maart komen de wilgen weer in bloei. Deze bomen hebben geen grote bloemen met opvallend gekleurde kroonbladeren. Wel hebben ze wilgenkatjes. Toch kun je niet zeggen dat een katje een bloem is. Het is een bloeiwijze die uit vele tientallen bloempjes bestaat. Hun bloempjes zijn piepklein en zitten met een paar honderd op elkaar gedrukt in een katje.

wilgenkatje

Wilgen zijn zoals dat heet tweehuizig: ze dragen óf mannelijke óf vrouwelijke bloemen. Zo zijn er dus ook vrouwelijke en mannelijke katjes. De ‘wilgenkatertjes’ herken je aan de uitbundig uitgestoken gele meedraden. Foto: iStock

Vroege vliegers

Wilgen zijn onmisbaar voor vroege insecten. De wilgenkatjes trekken dan ook veel insecten aan die op zoek zijn naar stuifmeel en nectar. Vooral doordat de wilg zo vroeg en overvloedig bloeit, hangt het leven van een paar vroeg vliegende insecten ervan af. Zo zijn verschillende soorten zandbijen volledig van wilgenstuifmeel afhankelijk om hun larven groot te brengen.

Meer leuke natuurvragen (en de antwoorden)

Hoe ontstaat wind precies?
Eet een scholekster veel schol?
Zijn alle hemellichamen rond?

 

Foto header: Aart-Jan van Ek

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten