Zes leuke weetjes over de eikel

René Alblas

23 March 2019 .

Gaaien

In het bos zie je nu stevige groene blaadjes boven de grond uitkomen, het begin van een nieuwe boom! Dat kan een eik worden, van een eikel die in de herfst naar beneden is gekomen.

Voedzaam

De eikel is de vrucht van de eik en is rijk aan koolhydraten (zo’n 40 procent), vetten (15 procent) en proteïnen (6 procent). Het is dus een belangrijke voedselbron. Wilde zwijnen, veldmuizen, bosmuizen, rosse woelmuizen, herten, reeën, gaaien, sommige eenden, beren, grijze eekhoorns en rode eekhoorns, ze zijn er allemaal gek op.

Nieuwe bossen

Wie zorgt er voor een goede verspreiding van eikels? Gaaien leggen her en der in het bos voorraadplaatsen aan van eikels. Maar die vergeten ze nog wel eens. En zo kunnen er complete nieuwe eikenbossen ontstaan.

Varkens

Ook varkens lusten graag eikels. In de eikenbossen van Spanje en Portugal worden nog jaarlijks varkens losgelaten, zodat die een feestmaal hebben. Voor ander vee, zoals paarden zijn eikels juist schadelijk of zelfs dodelijk.  Zij kunnen de grote hoeveelheden tannine in de eikel niet verwerken.

Kiemen

Als een eikel op de grond is gevallen duurt het nog een tijdje voordat het een boom kan worden. Meestal duurt het tussen de zes en de vierentwintig maanden voordat een eikel gaat kiemen.

Het begin van een nieuwe eikenboom

Rijp en groen

De rijpe, bruine eikels hebben de voorkeur van de meeste dieren. Rode eekhoorns kunnen zelfs flink ziek worden als ze de onrijpe, groene eikels hebben gegeten. Alleen wilde zwijnen hebben geen voorkeur voor bruin of groen.

Insecten

Ook veel insecten zijn dol eikels. De eikelboorder, een keversoort, slurpt met zijn lange snuit niet alleen graag de vetten uit de vrucht, maar legt er na de maaltijd ook een eitje in, waarna de eikel een kraamkamer wordt.

Een gaai met een eikel in zijn snavel, foto: Pieter Espeel

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten