Het raadsel van de groene lichtflitsen in de slaapkamer

Daniël Mulder

14 October 2023 .

Bruine aardkruiper

Op het bureau van de Roots-rubriek Wat een vraag! komen de meest wonderlijk vragen binnen. Melissa Frederiks-Engelen uit Den Bosch mailde dit: ‘Op mijn slaapkamer zat een soort duizendpoot die groene lichtflitsen gaf, wat was dat?’

Hoewel deze vraag heel erg The X-Files-achtig klinkt, is het antwoord, zoals vaak, gewoon te vinden op aarde. Roy Kleukers en Matty Berg van stichting EIS-Nederland, het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden, hebben het antwoord paraat: “Het gaat hier om de bruine aardkruiper (Geophilus carpophagus), een relatief grote soort duizendpoot. Deze komt vooral binnenshuis voor en verder onder de schors van dikke bomen in droge terreinen.”

Bruine aardkruiper
Bruine aardkruiper. Foto: Wikipedia / Dysmachus

Groene lichtflitsen

Allemaal leuk en aardig, maar wat heeft dit diertje te maken met die mysterieuze groene lichtflitsen? Matty Berg vervolgt: “Jaarlijks komen verschillende meldingen binnen van mensen die deze aardkruiper in de nacht waarnemen op muren van allerlei kamers. Bij verstoring, maar soms ook spontaan, scheiden zij een geelgroene fluorescerende stof af die oplicht in het donker. Wat de functie daarvan is, weten we niet. Het diertje komt overal in Nederland voor.”

Meer natuurvragen over insecten

Zin in meer natuurweetjes?

Foto bovenaan: Wikipedia / Dysmachus

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren