Wat een vraag: houdt de das een winterslaap?

Daniël Mulder

13 January 2023 .

das

Badger posing for the camera

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: houdt de das een winterslaap? Bioloog Geert-Jan Roebers, die jaarlijks de Roots Scheurkalender maakt, weet het antwoord.

“Dassen brengen een groot deel van de winter slapend in hun burcht door”, zegt bioloog Geert-Jan Roebers. “Toch kun je in hun geval niet spreken van een winterslaap, want hun lichaamstemperatuur blijft op peil. Ze kunnen ook direct ontwaken, iets wat egels bijvoorbeeld niet kunnen. En midden in de winter komen dassen nog weleens naar buiten. In tegenstelling tot echte winterslapers verbruiken ze ook tijdens het slapen en dutten nog aardig wat energie. Maar dankzij de dikke vetvoorraad die ze in de zomer en herfst in hun lichaam hebben opgebouwd, komen ze toch goed de winter door.”

Lees hier wat precies het verschil is tussen een winterslaap en winterrust. En wat doen dassen verder nog in januari, check het hier.

das

Nog 4 leuke natuurberichten

  1. Roots interviewt regelmatig mensen die in de ban zijn van een bepaalde diersoort. Friso Derikx is al vanaf zijn tiende gek van dassen en zo vaak hij kan is hij bij de dieren in de buurt. “Mijn tweede afspraakje met mijn huidige vrouw was op een dassenburcht.”
  2. Bekijk deze video waarin een stel dassen zichzelf uitgebreid krabben.
  3. Wat een vraag: plegen lemmingen massaal zelfmoord?
  4. Nog een intrigerende natuurvraag: kunnen zeehonden blaffen?

Foto: Getty Images


Meer Dieren