De slechtvalk vliegt vliegensvlug – en broedt torenhoog

Marloes Blom

1 June 2020 .

Foto: Edwin Giesbers

In de jaren negentig ging het bar slecht met de slechtvalk in Nederland. Inmiddels gaat het beter met deze supersnelle jager. Mede dankzij nestkasten op grote hoogte. Op de 15e verdieping van een Van der Valk-hotel, bijvoorbeeld.

slechtvalk

Hooggeplaatste gasten. Foto: Edwin Giesbers

In grote delen van Europa was de slechtvalk rond 1960 vrijwel verdwenen. Oorzaak: de gevolgen van het insecticide DDT. Sporadisch één paar broedde er rond 1990 in Nederland. Er volgden diverse maatregelen. Insecticiden werden verboden, de slechtvalk kreeg wettelijke bescherming én steun middels slechtvalkwerkgroepen. Dat leidde gelukkig tot een opmars. Zo’n 170 paartjes broeden er inmiddels in Nederland.

Valk checkt in bij het Van der Valk-hotel

Hoge kliffen en bergwanden kunnen we de slechtvalk weliswaar niet bieden, maar nestkasten op hoge masten en gebouwen wél. Op de 15e verdieping van het Van der Valk-hotel in Houten, bijvoorbeeld. Vanaf 2018 broeden daar met succes slechtvalken.  Fotograaf Edwin Giesbers nam polshoogte en constateerde: zo’n valkenpaartje met jongen op een hotel zorgt voor bijzondere taferelen. Je leest en ziet er alles over in de extra dikke Roots van mei & juni. Bestel ‘m via onze webshop eenvoudig online.

Meer lezen

CREDITS: TEKST EN FOTO’S EDWIN GIESBERS

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren