Het verhaal achter de foto: damherten in de duinen

René Alblas

27 March 2024 .

Deze fraaie foto van damherten in de duinen is gemaakt door Karin de Jonge. Ze won hiermee de Roots wedstrijd Foto van de Maand februari 2024. Dit is het verhaal achter de foto.

“Deze foto van twee damherten in de duinen is op een zondag in januari rond het middaguur in de Amsterdamse Waterleidingduinen gemaakt”, vertelt de Jonge. “Dit natuurgebied stond al enige tijd op mijn verlanglijstje en omdat het nogal ver van mijn woonplaats in Noord-Limburg ligt, maakten mijn man en ik er een weekendje van. Het weer was fris en helder.”

Oogcontact met een damhert

Op zondag bezocht de fotograaf een gedeelte van de duinen waar niet veel toeristen komen. “In het struikgewas naast het pad stond een groepje damherten. Twee jonge mannetjes met een spiesvormig gewei liepen samen weg van de groep om een duin te beklimmen. Het voorste bokje wierp eerst een blik op het aan de horizon gelegen Zandvoort en draaide zich toen om naar mij. Ik stond nog op het pad, zakte door mijn knieën en fotografeerde door een struik omdat ik een intiem beeld wilde creëren. Een onderwerp tegen een egaal blauwe lucht wordt namelijk al gauw een saaie foto. Het kader dat door de struiken werd gevormd zorgde samen met het oogcontact voor een “betrapt” effect: ik zie jou en jij ziet mij. Het was ons moment.”

Damherten in de duinen . Van het hert aan de rechterkant kun je nog net het oog zien, dat maakt de foto extra aantrekkelijk


Kijken naar natuurfoto’s

De Jonge was geroerd door dit beeld en plaatste het samen met andere foto’s van dat weekend op social media en liet het haar fotovrienden zien. De foto kreeg veel goede reacties, blijkbaar raakte het de kijkers. “Dat is dus iets wat natuurfotografie doet: je kijkt naar buiten, maar tegelijkertijd ook naar binnen. Als iets je raakt, moet het als het ware aankloppen bij iets wat in jou zit”, aldus de fotograaf. “Emoties als ontroering en herkenning spelen daarbij een rol. Een geslaagde foto is meer dan een weergave van hoe het was, maar legt ook de beleving van dat moment vast. Als fotograaf doe je je best om datzelfde gevoel over te brengen, zodat ook de kijker dat stukje natuur op die manier kan ervaren. Niet iedereen kan immers veel tijd in de natuur doorbrengen, maar gelukkig is in onderzoek vastgesteld dat het kijken naar natuurfoto’s ook al een positief effect op de gezondheid heeft. Een extra goede reden om beelden te maken én te bekijken!”

Techniek

De Jonge gebruikte voor deze foto van damherten in de duinen een Canon Eos R5,met een 100-500 millimeter zoomlens. Gebruikt op 500 millimeter. Diafragma f/9, sluitertijd 1/1000, ISO 160, geen statief en geen filters.

Wil je ook damherten in de duinen zien? Loop dan deze route in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Wanneer burlen damherten eigenlijk?

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Maand