Burlende damherten

Paul Bohre

12 October 2023 .

Het is nu de beste tijd om op pad te gaan voor het zien en horen van burlende damherten. Komende maand neemt de activiteit van de dieren met de week toe.

De bronstperiode van de damherten duurt van oktober tot in november, maar het hoogtepunt van de gevechten ligt in de tweede helft van oktober. Na het schuren en rammen van boompjes en struiken, waarbij met sterke muskusgeuren het territorium wordt afgezet, gaan ze helemaal los.

Burlende damherten
De bronst vindt vooral ‘s ochtends en aan het eind van de middag plaats. Foto: Roots archief

 

Burlende damherten

De herten zoeken elkaar op in de vaak traditionele bronstarena’s die ze al jaren achtereen gebruiken. De hindes kijken ondertussen vanaf de zijlijn gespannen toe. De dominante bokken vechten hier hun harem bij elkaar, en jagen rivalen weg door imponeergedrag, bronstroepen en niet zelden heftige gevechten. Zowel de hindes als de dominante herten blijven hierna nog lang in de buurt van de bronstplekken hangen. Met als resultaat dat vanaf mei tot ver in de zomer van het volgend jaar de jonge damhertjes worden geboren.

Burlende damherten
Dominante bokken leggen heel wat kilometers af tijdens de bronst. Foto: Niels Kooyman

 

Beste tijd

De meeste bronstactiviteiten vinden ’s ochtends en aan het eind van de middag plaats. Gewoon rond dit tijdstip gaan wandelen door gebieden waar ze voorkomen, je hoort dan van grote afstand al het geburl dat wel iets wegheeft van brullende leeuwen. Dan voorzichtig die kant op sluipen en proberen het gevecht mooi in de kijker of telelens te krijgen. 

Het publiek wordt gevraagd de burlende herten niet te verstoren en minimaal 30 meter afstand te houden.

 

Kijk- en luistertip

Een gebied waar je een grote kans maakt op het waarnemen van (bronstige) damherten is de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Wandel je deze Roots route door het gebied dan maak je echt een hele grote kans dit machtige mooie natuurfenomeen waar te nemen!

Damherten zijn ook te zien en te horen in de Kennemerduinen, Meijendel/Berkheide, duinen van Schouwen Duiveland, Manteling op Walcheren, Deelerwoud en de Kroondomeinen.

 Luister hier vast naar het geburl van het damhert zodat je het geluid straks herkent. Het lijkt van afstand wel wat op brullende leeuwen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws