Foto van de maand oktober: 5 handige tips

René Alblas

21 September 2018 .

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand oktober 2018 ?

Het thema voor de Foto van de Maand oktober 2018 wedstrijd is ‘eekhoorns’. Je kunt je foto’s inzenden tot en met 18 oktober. Maximaal 10 foto’s per inzender, de foto’s moeten tussen de 2,5 en 10 MB zijn. Om je winkansen te vergroten geven we hier 5 handige tips.

• Boomrijke tuinen en bungalowparken zijn de beste plekken om eekhoorns te fotograferen. Hier zijn de dieren gewend aan mensen en dus minder schuw.

• Eekhoorns houden geen winterslaap, je kunt ze het hele jaar zien. In de herfst heb je nog iets meer kans om ze tegen te komen. De jongen die afgelopen zomer zijn geboren wagen zich voor het eerst buiten het nest en de oudere exemplaren zijn druk bezig met het aanleggen van een wintervoorraad. De beste tijd is net na zonsopgang en net voor zonsondergang.

• Een telelens van 300 mm of meer is je beste hulp bij het fotograferen van eekhoorns. Aan groothoeklenzen heb je niet zoveel als je in het bos fotografeert.

• Omdat er vaak minder licht is in een bos heb je langere sluitertijden nodig. Een statief kan daarbij helpen, maar maakt je wel minder flexibel. Een rijstzak kan een oplossing zijn.

• Heb je moeite met het fotograferen van snelle eekhoorns? Ze laten zich prima lokken met zonnepitten, hazelnoten, rozijnen, een beetje pindakaas of pinda’s (altijd zonder zout). Als je regelmatig dit soort lokmiddelen gebruikt is het raadzaam om af te wisselen. Een eenzijdig menu van bijvoorbeeld pinda’s kan gezondheidsproblemen geven. Er zijn ook speciale voedersilo’s voor eekhoorns verkrijgbaar.

• Er zijn ook een aantal schuilhutten in Nederland waar je veel kans hebt op eekhoorns.

Hier kun je je foto’s insturen.

 

Foto: Peter Meurs

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Maand