Foto van Maand fototips; er zijn geen excursies van Staatsbosbeheer

René Alblas

22 March 2020 .

In de Roots van april staan, zoals iedere maand, de Foto van de Maand fototips. Het thema voor de maanden april en mei is Vogels van de Lage Landen. Eén van de tips die we geven bij dit thema is deel te nemen aan de Vogelexcursies van Staatsbosbeheer. Maar vanwege de Covid-19 crisis heeft Staatsbosbeheer alle excursies afgelast.

De andere tips gelden natuurlijk nog wel. Maar probeer wel vooral in je eigen tuin (of die van de buren) te fotograferen. Ga niet naar een natuurgebied om te fotograferen, je kunt er immers zomaar tegen een andere fotograaf of wandelaar aanlopen!

Je kunt natuurlijk ook prima een foto (of meerdere) uit je eigen archief sturen. Misschien heb je nu juist wel extra tijd over om eens lekker door je fotoarchief te struinen.

De Foto van de Maand fototips:

• Als je begint met vogelfotografie, probeer dan eerst eens wat dichtbij-huis-vogels (zoals mussen kraaien, koolmezen of meeuwen) te fotograferen. Zo ben je beter voorbereid, als je een buizerd, ooievaar of velduil tegenkomt.

• Telelenzen van minimaal 300 millimeter zijn onontbeerlijk bij vogelfotografie. Alleen bij niet schuwe soorten, zoals het roodborstje, kun je ook een standaardlens gebruiken.

• Voor zittende vogels kun je sluitertijden tussen 1/60 en 1/250 hanteren. Voor vliegende vogels heb je een sluitertijd van minstens 1/1000 nodig.

• Een vogel op een takje is wel heel klassiek. Probeer daar eens iets aan toe te voegen, bijvoorbeeld vallende regendruppels, frisse voorjaarsbloeiers zoals wilgenkatjes of nestmateriaal.

Insturen voor de wedstrijd van april en mei kan hier. De inzendtermijn sluit op 10 mei.

Jonge roodborst, foto: Annelies Vriens. Roodborsten komen graag in jouw achtertuin en zijn niet erg schuw, dus een prima foto-object voor deze “blijf-thuis-periode”.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Maand