De 10 mooiste foto’s van uilen

René Alblas

27 January 2023 .

Honderden schitterende foto’s van uilen kwamen er binnen voor de Roots Foto van de Maand december wedstrijd. Dit zijn de 10 allermooiste.

Al jaren zijn uilen één van de favoriete onderwerpen van veel natuurfotografen. De steenuilen verschijnen het meest voor de camera. Daarnaast worden ook veel ransuilen en velduilen gefotografeerd. 

Wil je meer weten over bosuilen en waar je die kunt vinden? Lees dan dit artikel van Paul Böhre.

10 mooiste foto’s van uilen

uilen

Bengaalse Oehoe • Monique Janssen. De sterke punten van deze foto zijn het fraaie licht van een laagstaande zon en de oude boomstronk die perfect matcht met het verenkleed.

 

Ransuil • Aalt van Tongeren. Het perfecte “kiekeboe-effect”, waarbij de uil recht in de camera kijkt. Prima compositie en interessante achtergrond die niet overheerst.

 

uilen

Jonge oehoe • Bianca Commissaris. De ogen “knallen eruit” in deze foto. Het uiltje kijkt niet in de camera en dat maakt deze foto wat natuurlijker. Mooie omgeving!

 

uilen

Kerkuilskuikens • Edgar Tossijn. Perfect vastgelegd moment. De compositie is uitstekend, het zachte, lage licht is mooi en de blikken van de uilen maken de foto zeer aansprekend.

 

uilen

Avondlicht • Gerrie de With. Mooi dat de vorm van de wijd geopende ogen van de ransuil terugkeert in de lichtvlekken in de achtergrond. Perfecte compositie, veel spannender dan een centraal geplaatste uil.

 

uilen

Twee steenuilen • Gina Heynze . Het verschil in lichaamshouding en kijkrichting van deze twee uilen maakt de foto heel aantrekkelijk. Wel een beetje jammer van het stukje prikkeldraad.

 

uilen

Steenuiltje in de remmen • Irma Kion. Een mooie verhouding tussen scherp (kop en buik van de uil) en onscherp (de vleugels). De prima compositie laat genoeg ruimte open in de vliegrichting.

 

Timo Jansen • Eerste vlucht. Op zich al een bijzonder moment, zo’n eerste vlucht van een piepklein steenuiltje. En als je het dan zó weet vast te leggen. De bewegingsonscherpte in de vleugels is fraai. Winnaar van de Foto van de Maand december wedstrijd.

 

uilen

Jonge ransuiltjes • Ineke Vos. De fraai gevormde tak en de zeer actieve houding van deze jonge uiltjes maken de foto heel bijzonder.

 

Ransuil in blauw licht • Olga Schraven.  De symmetrie in de foto wordt onderbroken door het takje. En dat werkt heel goed. Ook het rode besje is een mooie eyecatcher.

Meedoen

Meer mooie inzendingen van de Foto van de Maand  wedstrijd zien? Kijk dan naar de 10 opvallers. Elke maand publiceren we 10 foto’s die net niet bij de eindselectie kwamen, maar wel de moeite waard zijn.

Ook meedoen aan de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Het thema deze maand is Spechten. Klik hier om mee te doen. Inzenden kan tot en met 12 februari.

Meer inspiratie voor natuurfotografie.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Maand