Bosuilen spotten doe je hier

admin

8 November 2019 .

Striw aluco - tawny owl looking from behind of tree

Met zijn spookachtige roep is de bosuil in de herfst en winter rond de schemering een spannende bosbewoner. Het mannetje probeert zo een vrouwtje te imponeren. Gelukkig gaat het best goed met de bosuil, zeker nu er dit jaar een muizenoverschot is. Je hoort ‘m in elk geval op de vijf prachtige locaties die Roots selecteerde voor het nummer van november.

We geven er hier alvast twee weg:

1 Dwingelderveld

De Steenuilenwerkgroep Drenthe helpt ook de bosuilen. De vrijwilligers hangen nestkasten op in het nationale park Dwingelderveld en dat blijkt volgens voorzitter Erwin Bruulsema een succes. “Ze zijn regelmatig bewoond. De kasten lijken op een grote mezenkast, dus met een hoog gat. Zo bootsen we de werkelijkheid een beetje na. Overigens kiezen de bosuilen ook wel boomholtes en boomvorken uit in dorpen. Een paar jaar geleden hadden we een broedpaartje in Diever en ik weet dat Doldersum ook een bosuilenpaar heeft. Maar ze zijn overdag zo schuw dat vaak niemand dat in de gaten heeft.”

Waar: in de buurt van de parkeerplaats bij de radiosterrenwacht bij Lhee.

Ook te zien: steenuilen in Lhee, soms kraanvogels op de eilandjes van de plassen in het Dwingelderveld.

Horeca: de Bospub, vlak bij de radiosterrenwacht.

Foto: Jeffrey van Houten

2 Speulderbos bij Drie

Het Speulderbos is een gevarieerd bos met hier of daar een open plek en wat struiken, waardoor er genoeg muizen rondsnuffelen. Daarom is het een goede plek voor bosuilen. In het najaar kun je er bovendien genieten van de herfstkleuren als je je wandeling start met de laatste zonnestralen. Staatsbosbeheer organiseert regelmatig luisterexpedities onder leiding van een gids. Ga je zelf op pad? Kies dan voor een rustige doordeweekse namiddag, want op zondagmiddag kan het nog weleens druk zijn.

Waar: maak een wandeling vanaf Boshuis Drie, Sprielderweg 205 bij Ermelo (staatsbosbeheer.nl).

Ook te zien: paddenstoelen, de ‘dansende bomen’ (grillig gevormde bomen), edelherten en wilde zwijnen.

Horeca: Boshuis Drie

Foto: Michel Verhoeven

Wist je dat: EHBO voor takkelingen

Bosuilen oefenen eerst op een tak voordat ze uitvliegen, waardoor hun bijnaam ‘takkeling’ is. Soms vallen ze naar beneden. Zorg dat een takkeling niet wordt meegenomen, maar waarschuw de lokale vogelwerkgroep of het vogelasiel.

Meer bosuilen:

Oproep: heb je een ransuil gezien?

Met de ransuil, het broertje of zusje van de bosuil, gaat het niet zo goed. Maar hoeveel ransuilen zijn er nog en waar zitten ze? Help mee om dit in kaart te brengen! Heb je een ransuil gezien, zet die waarneming dan niet op waarneming.nl, maar mail locatie en datum door aan Christien Hermsen van de ransuilenwerkgroep voor Sovon in Brabant: [email protected].

Hoofdfoto: Jan Versteeg

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog