Nazomergenot: 10 keer klein en kleurig

René Alblas

29 September 2023 .

‘Klein en kleurig’ is een mooi zomers thema om te fotograferen. We tonen hier de tien mooiste resultaten, gemaakt door Rootslezers. Zo kun je nog even lekker nazomeren.

10 keer klein en kleurigSoldaatje – Anne Hellings
Een fraaie ode aan een wat onbekender insect. Het soldaatje komt prachtig tot zijn recht, met een goede belichting en een perfecte, doeltreffende compositie.

Pinksterkleur – Beverley Brouwer

Een geraffineerd spel met de scherptediepte (de bloem is scherp, de steel onscherp) en de perfecte kleurenharmonie (de kleuren van de bloem komen terug in de achtergrond).

Boomkikker op engelwortel – Diane van Veen

Vaak worden boomkikkers op bramenblad gefotografeerd. Dit beschutte plekje op een engelwortel is een mooie variatie. De groene kikker komt zo beter los van de achtergrond en de lijnenstructuur van zijn snuit komt terug in de plant.

Goudwesp – Tanja Nijhoff

De scherpte in deze foto ligt precies op de juiste plek, daardoor “knalt” de goudwesp eruit. Ook het kleurenpallet is perfect: de geel/groene achtergrond vormt een mooi contrast met het zwart en de metaalkleuren van de wesp. Een prachtig voorbeeld van klein en kleurig .

Twee kleine meerkoetjes – Gonda Versteeg

Dit is pas echt spelen met licht. De lichtval op de meerkoetjes is prachtig. De reflectie maakt de foto áf.

Mooi filmpje van vechtende meerkoeten.

Mannetje weidebeekjuffer – Jan Huijbers

De geometrische vormen maken van deze jufferfoto (met prachtig licht) iets bijzonders.

Spinnenbloem – Doreen Elsevier

De bijzondere vormen, de ragfijne haartjes en de kleurcontrasten maken van deze eigenlijk heel eenvoudige foto toch iets bijzonders.

Eerste stapjes van een Canadees gansje – Bert van Elten

Hoe aandoenlijk wil je het hebben? Het grijsgele gansje is niet het meest kleurrijke onderwerp, maar de prachtige houding (en de madeliefjes) maken de foto zeer geslaagd.

Rozemarijngoudhaantje – Nel Giorgi

Door het fraaie licht komen de metallic kleuren van dit goudhaantje goed tot hun recht. De compositie is perfect: het insect exact in het midden van de foto en de paarse bloem die ervoor zorgt dat het geen saaie gecentreerde opname is geworden. Deze foto was de Roots Foto van de Maand augustus.

Nog een prachtige foto van een goudhaantje en het verhaal erachter.

Zuringwants – Karin de Jonge

De zuringwants heeft (afgezien van de antennes) niet veel kleur, maar de roze bloemen van de zuring maken het geheel toch kleurrijk.

Elke maand

Al deze foto’s zijn ingezonden voor de Roots wedstrijd Foto van de Maand. Maandelijks publiceren we op rootsmagazine.nl de winnaars van deze wedstrijd en tien foto’s die nét niet bij de selectie van de afgelopen maand zijn gekomen, maar die we toch wel even in de schijnwerpers willen zetten. Bij iedere foto plaatsen we een reactie van de redactie.

Dus er is voldoende reden om mee te doen met de wedstrijd Foto van de Maand! Want wie weet staat jouw foto hierbij de volgende maand, of misschien wel in het blad…

Wil je ook meedoen? Het thema voor oktober is Natuur als kunst. Inzenden kan tot en met 15 oktober, Op 17 oktober begint de november-wedstrijd, het thema daarvoor is roofvogelsMeedoen kan hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Maand