Het verhaal achter de winnende foto: een goudhaantje in het paars

René Alblas

22 September 2021 .

Kun je iets vertellen over hoe de foto tot stand is gekomen?

“De foto van het torretje heb ik genomen in mijn eigen tuin. Het is een rozemarijngoudhaantje. Dit goudhaantje zat in een oude lavendel plant. Daar heb ik hem voorzichtig uitgehaald. En omdat het een kleurrijk torretje is, heb ik hem op een kleurrijk bloemetje gezet en laten lopen. Zo kon ik hem mooi fotograferen in allerlei posities! Daarna heb ik het torretje natuurlijk weer terug gezet op de lavendel plant.”

Kun je iets vertellen over je onderwerp?

“Zoals de naam doet vermoeden, komt het rozemarijngoudhaantje voor op rozemarijnplanten. Maar daarnaast houdt dit goudhaantje ook van andere mediterrane, houtachtige kruiden, zoals lavendel- en tijmplanten. Oorspronkelijk komt dit goudhaantje uit het Middelandse Zee gebied. Waarschijnlijk zijn ze in Nederland terecht gekomen via goederentransport of door mensen die plantjes uit Zuid-Frankrijk, of Italië mee naar huis hebben genomen. Het is inmiddels een wijd verbreid insect in Nederland en België.

Door hun glimmende metallic lijf vallen deze kevers vooral op tijdens zonnige dagen, omdat ze dan extra glimmen. Op het schild van de kever staan blauwgroene en rode lijnen. Ze zijn vijf tot tien millimeter lang.”

Kun je iets vertellen over de techniek van deze foto?

“Ik heb een bridge camera de Canon Powershot sx70hs daarbij heb ik een opzet lensje gebruikt. Dat is de de super macro Raynoxdcr-250 en daarbij heb ik mijn camera op macrostand gezet.Ik heb een hele serie gemaakt. De mooiste van de serie heb ik ingestuurd voor deze wedstrijd.De instellingen waren: diafragma f/5.6, sluitertijd 1/320, ISO 200.”

Tips?

“Tips heb ik niet echt. Hoewel… Je moet er veel geduld voor hebben voor dit soort fotografie. Als je voldoende rust en tijd hebt is het een hele leuke rustgevende hobby en je leert veel over de natuur!”

 

Deze foto en nog 24 andere winnende foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2021 kun je bekijken in een prachtige buitenexpositie in de Hortus Botanicus Amsterdam.

Op de site van Roots vind je nog veel meer inspirerende natuurfotografietips.

 

Nu verkrijgbaar: Roots van september 2021

In het nieuwe septembernummer van Roots vind je nog veel meer fotografie-inspiratie. Bestel dit nummer snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws