Badderende pimpelmees

René Alblas

13 October 2019 .

Deze heerlijke actiefoto van een badderende pimpelmees is de nieuwe Roots Foto van de Maand. Ingrid van Gulick is de fotograaf. “De mooie gele veertjes komen extra goed uit, als de pimpelmees een bad neemt”, is de toelichting bij haar foto.

Ingrid zond deze foto van een badderende pimpelmees in voor de Roots Foto van de Maand oktober wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu meedoen aan de oktoberwedstrijd. Het thema voor de oktoberwedstrijd is “Rood/oranje/geel”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 20 oktober. Op 22 oktober start de Foto van de Maand novemberwedstrijd. Het thema voor de wedstrijd van november is “uilen en roofvogels”.

Klik hier om mee te doen met de oktoberwedstrijd.

badderende pimpelmees

Om je winkansen te vergroten zijn hier wat tips voor de oktoberwedstrijd, met als thema Rood/oranje/geel:

• Natuurlijk kun je kiezen voor bekende herfstattributen zoals blaadjes, paddenstoelen of bomenrijen. Maar denk ook eens aan najaarsbloemen of vruchten in de goede kleur. Ook vossen en eekhoorns kunnen een prachtige oranje gloed hebben.

• Een opvallende verkleurder is de krentenboom, in oktober worden de blaadjes intens rood.

• Als je herfstblaadjes wilt fotograferen, probeer dan vers gevallen beukenblad te vinden. Wanneer het net van de boom is, wordt het licht optimaal weerkaatst en is de kleur heel intens.

• Een polarisatiefilter versterkt de kleuren en voorkomt storende reflecties van waterdruppels. Natte herfstblaadjes krijgen een intensere kleur en blauwe luchten worden feller. Als je deze polarisatiefilter (ook wel CPL-filter genoemd) eenmaal op je lens hebt geschroefd, kun je draaien om het gewenste effect te krijgen. Pas wel op dat je nooit meerdere filters op elkaar plaatst, dat geeft ongewenste effecten en het is lastig om ze van elkaar los te krijgen.

Meedoen met de Foto van de Maand wedstrijd? Dat kan hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week