Jonge Canadese gans aan de wandel

René Alblas

7 May 2023 .

Deze foto van een jonge Canadese gans kreeg de titel ‘snoesje’. Waarom fotograaf Ellen Stegeman deze naam bedacht, laat zich raden. Dit  is de nieuwe Roots Foto van de Week.

“Dit Canadese gansje was op pad met zijn ouders. Ik zag het stel in een plantsoen, ze lieten me redelijk dichtbij komen.  Languit liggend, voor het lage standpunt maakte ik deze foto, vlak langs het fietspad. Uiteraard kreeg ik veel opmerkingen en verbaasde blikken van de fietsers die langs mij reden.” Zo vertelt Ellen Stegeman bij deze foto.

Import vogel

De Canadese gans is een import vogel in de Lage Landen. Waarschijnlijk zijn er ooit dieren uit een volière of dierenpark ontsnapt en heeft de soort zich daarna kunnen handhaven in de Nederlandse en Belgische natuur. Sinds 1975 is het dier hier als broedvogel te vinden. In west en zuid Nederland komt de Canadese gans veel voor, op sommige Brabantse vennen is het zelfs de enige ganzensoort. Ook rond Antwerpen en Gent komt de soort veel voor. 

Het dier wordt soms als invasief en lastig beschouwd omdat het tarwe en andere gewassen eet. Daarom worden er regelmatig exemplaren geschoten.

Waar vind je Canadese ganzen precies? Kijk hier voor de 5 beste plekken.

De Canadese gans is zeker niet de enige exotische soort die zich hier heeft gevestigd. Lees er alles over in dit artikel.

 

Jonge Canadese gans. Het is inderdaad een snoesje.

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de mei-wedstrijd, met als thema Oranje en geel.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand mei wedstrijd. Het thema daarvan is Oranje en geel. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 11 mei. Op 13 mei start de Foto van de Maand juni/juli wedstrijd met als thema Langs het water.

Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier. Lees voor je instuurt nog even de spelregels door.

 

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week