Nederland hotspot voor exotische vogels

Paul Bohre

17-12-2021 00:00:00

Even wat kleur tijdens deze donkere dagen! Wist je dat Nederland, samen met Vlaanderen, dé hotspot in Europa is voor exotische vogels? Onze regio telt maar liefst 250 ontsnapte vogelsoorten in het wild! 

 

In hun jaarlijkse Vogelbalans schetst Sovon de actuele ontwikkelingen van de Nederlandse vogels. Dat gebeurt op basis van een grote hoeveelheid vogeltellingen, grotendeels door vrijwilligers uitgevoerd. Afgelopen jaar stonden de ‘exoten’ in de schijnwerpers. Dat zijn soorten die hier niet van nature voorkomen, maar hier door toedoen van mensen zijn gekomen.

Nederland hotspot voor exotische vogels

De grote Alexanderparkiet is de laatste jaren ook een exoot in opmars, vooral in de regio Amsterdam. Foto Paul Bohre

 

Nederland hotspot voor exotische vogels

Wat blijkt: het aantal exotische vogels is in de afgelopen decennia sterk toegenomen. Rond 1975 broedden er zo’n 100 paren van exotische vogels bij ons, nu zijn dat er 27.000. De algemeenste drie soorten zijn: grote Canadese gans, nijlgans en halsbandparkiet. Zij vormen samen 95 procent van alle exoten. De halsbandparkiet komt van oorsprong uit India en komt vooral in de Randstad voor. De bekende fazant is een andere exoot, die juist iets afneemt in aantal. Hun populatie omvat nog zo’n 20.000-25.000 paren.

Nederland hotspot voor exotische vogels

De opvallend gekleurde rode ibis is de laatste weken ook op diverse plekken gezien in Nederland. Foto Paul Bohre

 

De meeste ontsnappen

Veruit de meeste exotische vogels zijn afkomstig uit siervogelcollecties. Ze ontsnappen of zijn losgelaten. Tot nu toe zijn er al meer dan 250 uitheemse vogelsoorten in het wild in Nederland waargenomen, waaronder de rode ibis (zie foto). De meeste ontsnapte vogels breiden zich in het wild niet gemakkelijk uit, maar er zijn er die wel succes hebben. Tellingen worden gebruikt om onderbouwde inschattingen te kunnen maken over de risico’s die exoten mogelijk vormen voor inheemse soorten. Of voor schade aan landbouw of infrastructuur.

 

Grote veranderingen

In het Roots Vogelmagazine van dit najaar worden de meest recente ontwikkelingen geschetst. Zo is de prachtige Japanse nachtegaal vanuit het zuiden bezig om Europa te veroveren. Behoren de kroonkraanvogel en geelvleugelara inmiddels tot onze broedvogels en mag de nijlgans inmiddels (beperkt) bejaagd worden.

 

Bekijk hier de hele Vogelbalans.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het Roots Vogelmagazine pakket 2021.

In Nederland leven minimaal vijf soorten papegaaien en parkieten!

Zijn halsbandparkieten vooral fleurige vrolijkerts of ook lastpakken?

Foto header: rode ibis, foto van Paul Böhre

Recente Editie

Aanbieding!

Roots het magazine dat je midden in de natuur brengt

Meer Nieuws