Detail van een houtpantserjuffer

René Alblas

15 October 2023 .

Deze prachtige foto van een detail van een houtpantserjuffer is gemaakt door Marjo Steffen. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week!

Deze vrij algemene juffersoort kun je in Nederland en België vooral tegenkomen langs stilstaand of langzaam stromend water. Vijvers, plassen en kanalen, met een weelderige oevervegetatie en overhangende bomen en struiken zijn favoriet. De meeste exemplaren vliegen rond in augustus en september, maar ook in oktober en november kun je de houtpantserjuffer nog tegenkomen. Het is overigens een flinke juffer: bijna vijf centimeter lang. Het lichaam van de houtpantserjuffer is opvallend groen.

Een andere libellensoort die je nu nog kunt tegenkomen is de paardenbijter. Met de kenmerkende ‘spijker’ op zijn rug.

Libellen fotograferen, dat doe je zo, volgens topfotograaf Edwin Giesbers.

houtpantserjuffer
Het groene lichaam van de houtpantserjuffer valt op

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de oktober-wedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand oktober wedstrijd. Het thema daarvan is Natuur als kunst. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 15 oktober. Op 17 oktober start de november wedstrijd, met als thema Roofvogels.

Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week