Een ransuil, verdekt opgesteld in een spar

René Alblas

10 May 2020 .

“In een aantal sparren bij ons in het dorp is een roestplaats van ransuilen. Daar is deze foto gemaakt,” schrijft fotograaf Peter van Wieringen. Dit prachtige portret is de nieuwe Roots Foto van de Week.    

Peter zond deze foto van een verdekt opgestelde ransuil in voor de Roots Foto van de Maand april/mei wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de april/meiwedstrijd. Het thema voor de april/meiwedstrijd is “Vogels van de Lage Landen”. Inzenden voor dit thema kan nog tot en met 10 mei. Dus haast is geboden! Op 14 mei start de juni/juli fotowedstrijd, het thema daarvoor is “De grote vijf van Nederland”.

Inspiratie nodig? Kijk hier voor handige fototips.

Klik hier om mee te doen met de wedstrijd.

ransuil

Het verenkleed van de ransuil en de hangende sparrentakken gaan prachtig samen.

Ransuilen in Nederland

De ransuil  heeft een voorkeur voor naaldbomen om te broeden en als roestplaats. Deze bomen bieden hem de beste dekking. Daarnaast kun je hem vinden in houtwallen, hagen en soms in solitaire bomen.

Jonge ransuilen zwermen bij zelfstandigheid uit en kunnen dan honderden kilometers afleggen. Vanaf het najaar verzamelen ransuilen zich in groepen en kiezen dan voor een vaste roestplaats.

De uitslag: de 10 beste inzendingen en 10 eervolle vermeldingen

De 10 beste foto’s van de Roots Foto van de Maand april/mei wedstrijd worden gepubliceerd in het juli/augustus -nummer van Roots. Medio juni publiceren we de winnaars ook op deze site. Begin juni tonen we hier op de Rootssite alvast 10 eervolle vermeldingen. Dat zijn foto’s die net niet bij de eindselectie van de april/meiwedstrijd zijn terechtgekomen, maar wel een beetje extra aandacht verdienen. Dus hou deze site in de gaten. Een kijkje nemen bij de eervolle vermeldingen van de vorige maanden? Kijk dan hier.

Wil je meedoen met de wedstrijd? Stuur dan hier je foto’s in!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week