Een ree in de bloeiende heide

René Alblas

1 September 2019 .

Dit fraaie portret van een ree in de bloeiende heide is gemaakt door Jannette van der Boon. Het bruin van de ree contrasteert heel goed met de paarse heide. De fotograaf noemt het zelf “een prachtige ontmoeting op de bloeiende heide”. En dat willen we best geloven. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week!

Jannette zond deze foto in voor de Roots Foto van de Maand september wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd. Je kunt nu meedoen aan de september-wedstrijd. Het thema voor de september-wedstrijd is “Contrasten”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 15 september. Op 17 september start de Foto van de Maand oktober wedstrijd. Het thema voor de wedstrijd van oktober is “Geel/oranje/rood”.

Klik hier om mee te doen met de september-wedstrijd.

bloeiende heide

Hierbij wat tips voor de septemberwedstrijd:

• Contrasten in kleur kunnen je foto heel spannend maken. Het mooiste contrast krijg je van kleuren die complementair zijn. Zoek in Google naar de uitvinder van de complementaire kleuren Johannes Itten. Geel blijkt bijvoorbeeld het sterkst te werken naast paars.

• Een contrast dat ook altijd goed werkt is het warm-koud contrast. Denk daarbij aan warme oranje/rode tinten in combinatie met grijs/blauwe tinten in één foto. Je kunt het ook heel letterlijk uitbeelden met een opkomende zon boven een berijpte tak.

• Felle kleuren tegenover sombere tinten kunnen ook een spannend beeld opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een knalrode vliegenzwam of een knalgele koraalzwam in een sombere bosomgeving.

• Het sterkste contrast is natuurlijk zwart-wit. Hoe harder het licht, hoe heftiger het zwart en het wit in je foto worden. Je camera kan moeite hebben met grote contrasten, zoals een wit bloemetje in een donker bos. Als er veel donkere vlakken in de foto zijn, zullen de lichte delen automatisch overbelicht raken. Dan moet je dus wat gaan experimenteren met onderbelichten.

• Wil je nog meer inspiratie om betere foto’s te maken? Kijk dan eens naar de rubriek Uitgelicht op de Rootssite

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week