Gele kwikstaart in een tulpenveld

René Alblas

17 March 2024 .

Deze heerlijke foto van een gele kwikstaart in een tulpenveld is gemaakt door Natasja Juist. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

“Ik vind het heerlijk om in het tulpenveld in de grote paden te zitten en te wachten op de kwikstaarten”, aldus de fotograaf. “Soms laten ze zich mooi van dichtbij fotograferen. Ik heb overigens altijd toestemming van de boeren, zowel de tulpenboeren als de eigenaren van het land.”

Gele kwikstaart weetjes

De gele kwikstaart is een enigszins zeldzame zangvogel (van de Rode Lijst) die broedt in Nederland en België. Hij is zo’n 16 centimeter groot. De gele kwikstaart is met zijn felgele verenkleed een vrolijke verschijning. De mannetjes hebben een duidelijk gele borst en buik. Bij de vrouwtjes is het geel wat lichter. De blauwgrijze kop met de brede witte wenkbrauwstreep is typerend voor deze vogel. De snavel is lang en spits. En zoals de naam al doet vermoeden heeft hij een actieve (op en neer kwikkende) staart.

Zo klinkt de gele kwikstaart.

Vogelliefhebber? Beluister onze podcasts, zoals deze over de boomklever.

Je vindt de gele kwikstaart vaak in tulpenvelden. Dat kan een spectaculair kleurencontrast opleveren.

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de aprilwedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand aprilwedstrijd. Het thema daarvan is Less is more. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 9 april. Op 11 april start de mei wedstrijd. Het thema voor die wedstrijd is Jonge dieren.

Enthousiast van deze Foto van de Week met een bosanemoon in bloei? Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week