Geluid boomklever: kleurrijke acrobaat zingt krachtig

Daniël Mulder

16 January 2024 .

boomklever

Vooral op zonnige dagen – van januari tot mei – hoor je ze zingen op plekken waar oude loofbomen staan: boomklevers. Deze boomstamacrobaten kunnen heel mooi en vooral luid zingen; met stijgende en dalende fluittonen. In deze podcast van Roots hoor je meer over het geluid van de boomklever én je duikt dieper in het leven van dit ruim 12 centimeter lange vogeltje.

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks luisteren we in deze podcast naar de zang of roep van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: de boomklever.

Witoogeend en Vogelbalans

Verder in deze podcast: Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland vertelt onder meer dat hij recent een witoogeend heeft gezien en hij gaat in op de recent verschenen Vogelbalans 2023 van Sovon. Roots-redacteur Paul Böhre vertelt uitgebreid over de boomklever en hij gaat in op de Vogelreizen die Roots aanbiedt. Geluidenman Henk Meeuwsen vertelt dat de boomklever hem na jaren toch nog wist te verrassen met een bijzonder geluid.

Het geluid van de boomklever in Notenkrakers

Wil je het geluid van de boomklever horen? Luister dan naar onze podcast. Je kunt de podcast Notenkrakers luisteren via SpringcastSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan eerst dit artikel van Roots.

boomklever
Boomklever. Foto: iStock

Meer interessante vogelberichten

  • De winterkoning is allerminst dol op de winter, deze vogel kan juist slecht tegen de kou.
  • Bekijk hier een video over de balts van de boomklever.
  • De vorige aflevering van Notenkrakers ging over de ‘blauwe flits’ ofwel de ijsvogel.
  • Alle 43 afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder:

Foto bovenaan: Niels Kooyman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast