Een havik, face to face

René Alblas

26 November 2023 .

havik

Dit prachtige portret van een havik is gemaakt door Monique Vergeest-Vaes. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

“Deze jonge Havik had ik al even op het oog”, schrijft de fotograaf, “hij mij blijkbaar ook. Op een bepaald moment keek hij met zijn intimiderende ogen precies in de juiste richting!”

Een havik is donkergrijs van boven licht van onderen, en gestreept op de buik. De vogel heeft een opvallende wenkbrauwstreep. De poten zijn opvallend geel (niet zichtbaar op deze foto). Je kunt de havik soms verwarren met een sperwer, maar de havik is wat groter en zwaarder en heeft langere vleugels.

Kekkerende havik

De havik komt vooral in bossen voor op het Euraziatisch continent. Maar de afgelopen decennia wordt deze roofvogel ook steeds meer in landbouwgebieden en zelfs in steden waargenomen.

Een groot deel van het jaar is de havik een vrij stille vogel. Alleen in de broedtijd maakt hij een kekkerend geluid. Hoe dat klinkt hoor je in de podcast van Roots over de havik.

Ook mooi en ook te zien in Nederland en België, de buizerd en de sperwer.

Let ook op de mooie gele ogen van deze havik

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de november/december-wedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand november/december wedstrijd. Het thema daarvan is Roofvogels. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 10 december. Op 12 december start de januari wedstrijd, met als thema tuinvogels.

Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week