Vliegende hop voert een jong

René Alblas

12 May 2024 .

Dit prachtige beeld van een vliegende hop die voedsel brengt naar een jong is gemaakt door Bertine Bril. Dit is de nieuwe Roots Foto van de Week.

De hop heeft een rozig bruin verenkleed met zwart-wit gebandeerde vleugels. Op zijn kop staat een kenmerkende grote kuif, die opgericht kan worden. Hij kan hier allerlei emoties mee uitdrukken. De hop fladdert nogal, zijn vlucht heeft iets van een vlinder. Zijn eten vindt hij op de grond. Zijn snavel is zwart en iets omlaag gebogen. De spanwijdte is 44 tot 48 centimeter.

Noordelijke hoppen overwinteren in tropisch Afrika. De hoppen die in Zuid-Europa leven zijn meestal standvogel. In Nederland is de deze vogel zeldzaam. In de periodes maart-mei en augustus-oktober kun je hem soms als trekker tegenkomen.

Heel af en toe broedt de hop in Nederland. Zoals in 2020 in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Leuk weetje: de hop schildert zijn eieren.

Zo klinkt de hop.

Bekijk ook deze video van een hop die haar jongen voert.

hop vliegt
De vliegende hop is op weg naar een hongerig kleintje

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de meilwedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand mei wedstrijd. Het thema daarvan is Jonge dieren. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 14 mei. Op 16 mei start de juni/juli wedstrijd. Het thema voor die wedstrijd is Europese landschappen.

Samen met het WWF

De wedstrijd Foto van de Maand juni/juli organiseert Roots in samenwerking met het WWF. Er is dan ook een speciale prijs te winnen: een wandel/prik stok van het Wereld Natuur Fonds.

Enthousiast van deze Foto van de Week van een vliegende hop? Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week