Uniek broedgeval van de hop

Paul Bohre

3 September 2020 .

Hoopoe (Upupa epops) adult bringing food to nest hole and young. Gabarevo district, Bulgaria. March.

De vlag kan uit in de Amsterdamse Waterleidingduinen tussen Noordwijk en Zandvoort vanwege een uniek broedgeval van de hop. Hier zijn afgelopen zomer maar liefst vijf jonge hoppen uitgevlogen! Dit is de eerste keer dat een hop in West-Nederland heeft gebroed. Met zijn parmantige kuif, bonte kleuren en vlindervlucht is de hop een tropische verschijning én staat hij hoog op de verlanglijst van menig vogelliefhebber.

 

In Nederland en Vlaanderen is de hop tegenwoordig een extreem zeldzame broedvogel. Het enige andere zekere broedgeval deze eeuw in Nederland was in 2012 in Limburg. Hoe anders was dat een eeuw geleden: toen broedde deze prachtige vogel hier nog geregeld, hoewel destijds ook al schaars.

Uniek broedgeval van de hop

Behalve dat de hop maar heel soms bij ons broedt, wordt hij eigenlijk het hele jaar wel gezien, zoals afgelopen weekend in Camperduin (N-H). Foto Paul Bohre

 

Prachtige vogel

De hop is een prachtige vogel om te zien, met zijn licht rozebruine verenkleed en zwart-wit gebandeerde vleugels en staart. Zijn enorme kuif lijkt wel een indianentooi, vooral als hij hem opricht. Daarmee worden allerlei emoties gecommuniceerd, echt heel bijzonder. En wanneer een hop vliegt, is het een verbluffende ervaring om dat met de verrekijker te volgen. De grillige vlucht is vlinderachtig, de zwart-wit getekende staart en vleugels zijn verrassend als vuurwerk. Met zijn lange kromme snavel peurt hij allerlei grote insecten uit de grond.

Uniek broedgeval van de hop

Vier van de vijf jonge hoppen die in de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn geboren. Foto Nancy Toole

 

Uniek broedgeval van de hop

België en Nederland bevinden zich op de noordgrens van het broedgebied van de hop. Deze vogel houdt van rommelige akkers en weilanden, afgewisseld door heggen en kleinschalige (olijf)boomgaarden, met rommelhoekjes en stenen en takken- en mesthopen, waar hij met zijn opvallend lange snavel graag zijn voedsel onder vandaan peutert. En dit landschapstype vind je hier bijna niet meer. In de Waterleidingduinen voeden de vogels hun jongen vooral met de overvloedig aanwezige meikevers. De exacte plek wordt geheim gehouden.

 

In het voor- en najaar wordt de hop ook wel eens gesignaleerd. Die worden gemeld op waarneming.nl

Meer vogelnieuws lees je in het nieuwste Roots Vogelmagazine, een informatief tijdschrift van en voor de vogelaar.

Waarom houdt de hop van mooi weer?

In Limburg vond het vorige broedgeval van de hop plaats.

De foto in de header is gemaakt door Melvin Grey/Nature PL.

Fotografeer je graag, bestel dan snel zijn nieuwe boek over macrofotografie!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws