Indrukwekkende close-up van een sneeuwhaas

René Alblas

17 January 2021 .

“Een sneeuwhaas in Schotland. De vele haartjes lijken een chaos maar het geheel vormt een orde.”, aldus fotograaf Karin Lokers. Dit prachtige portret is de nieuwe Roots Foto van de Week.

Karin Lokers stuurde deze foto van een sneeuwhaas in voor de Roots Foto van de Maand februari wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de februariwedstrijd. Het thema voor deze wedstrijd is “Orde en Chaos”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 11 februari. Handige tips voor dit onderwerp vind je onderaan deze pagina.

Op 13 februari start de maart fotowedstrijd, het thema daarvoor is “Kleine knagers”.

Bekijk hier alle Foto’s van de Week!

Inspiratie nodig? Kijk hier voor nog veel meer handige fototips.

Klik hier om mee te doen met de wedstrijd.

sneeuwhaas

Handige tips voor de Foto van de Maand februari wedstrijd:

• Orde en chaos kun je vinden in landschappen: denk eens aan knotwilgen in keurige rijen langs het water of een bos waar allerlei bomen en struiken door elkaar groeien.

• Ook in de dierenwereld kun je genoeg voorbeelden van dit thema vinden. Bijvoorbeeld spreeuwen die een exact gelijke afstand houden in een spreeuwenwolk of een goedgevulde voederplank waar heel veel verschillende vogels tegelijkertijd foerageren.

• Op macro niveau kun je ook orde en chaos fotograferen. De nerven van een blad hebben bijvoorbeeld vaak een mooie regelmatige structuur, een hoop herfstbladeren geeft juist een onregelmatige structuur.

• Natuurlijk kun je alleen chaos of alleen orde in beeld brengen, maar het wordt nog spannender als je beide thema’s in één beeld kunt vangen.

• Een chaotische (dreigende) lucht boven een strak water kan een mooi contrast geven. Of denk eens aan een rommelige rietrand met daarbij een aantal watervogels die allemaal in dezelfde richting zwemmen.

• Bij dieren kun je ook denken aan beweging versus stilstand. Bijvoorbeeld een vogel die net opvliegt naast een zittende vogel. Gebruik dan een iets langere sluitertijd (1/250 of langer) om de beweging goed in beeld te brengen.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week