Jonge zwarte spechten worden gevoerd

René Alblas

5 May 2024 .

Deze schitterende foto van een twee jonge zwarte spechten die gevoerd worden door hun vader is gemaakt door Isabelle Onselaere. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

De zwarte specht is niet makkelijk om te vinden. Hij is nogal schuw en vliegt snel weg zodra er iemand aankomt, of hij verstopt zich aan de andere kant van een boom. Als je goed luistert kun je zijn geroffel herkennen, het is langzamer en zwaarder dan de snelle roffel van de grote bonte specht.

In Nederland leven zo’n 1.100 tot 1.600 broedparen. Ter vergelijking: van de grote bonte specht leven er in Nederland ongeveer 100.000 broedparen.

Gek van vogels? Beluister dan ook eens de vogel podcasts van Roots. Zoals de podcast over de grote bonte specht.

Wist je dat iedere grote bonte specht zijn eigen roffeltje heeft?

jonge zwarte spechten roots
De mannetje zwarte specht heeft een geheel rode kruin, de vrouw heeft alleen rood op het achterhoofd. Jonge zwarte spechten hebben een klein plukje rood op hun kop.

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de aprilwedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand mei wedstrijd. Het thema daarvan is Jonge dieren. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 14 mei. Op 16 mei start de juni/juli wedstrijd. Het thema voor die wedstrijd is Europese landschappen.

Samen met het WWF

De wedstrijd Foto van de Maand juni/juli organiseert Roots in samenwerking met het WWF. Er is dan ook een speciale prijs te winnen: een wandel/prik stok van het Wereld Natuur Fonds.

Enthousiast van deze Foto van de Week van een groenling? Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week