Geluid van een grote bonte specht: roffelen is zingen

Daniël Mulder

23 February 2021 .

grote bonte specht

In deze Roots-podcast gaat het over het geluid van de grote bonte specht, die je nu hoort in bos en park. We leggen uit hoe je de roffel herkent. Verder: bij Texel dobbert een zwarte zeekoet en heb je ooit gehoord van sneeuwtrek? En in de Vogelvraag: roffelt een draaihals ook?

grote bonte specht
Foto: Marcel van Kammen

Wil je graag meer weten over vogels en de geluiden die ze maken? Luister dan naar de Roots-podcast Notenkrakers. Maandelijks ontrafelen we in deze podcast het geluid van één vogel, die je op dat moment buiten kunt horen. In deze aflevering: het geluid van de grote bonte specht. In februari hoor je deze specht in bossen, parken én tuinen. En wist je dat ze ook een heel herkenbare roep hebben: tjitjitjitjitji.

Wat is sneeuwtrek precies?

In deze Roots-podcast vertelt Timo Roeke van Waarneming.nl  wat er gebeurt op vogelgebied in Nederland. Er is bijvoorbeeld een zwarte zeekoet gezien bij Texel. En hij legt uit wat het fenomeen ‘sneeuwtrek’ precies is. Roots-redacteur Paul Böhre vertelt alles over het leven van de grote bonte specht én hij vertelt of een draaihals – dat is ook een specht – roffelt. Henk Meeuwsen vertelt over zijn herinnering aan de geluidsopname die hij maakte van de grote bonte specht. Alle vogelgeluiden vind je trouwens in deze fijne app.

grote bonte specht
Roffelen is een vorm van zingen bij de grote bonte specht. Foto: Niels Kooyman

Geluid van een grote bonte specht in Notenkrakers

Wil je ook de zang (want dat is roffelen) van de grote bonte specht herkennen? Na het luisteren van deze podcast lukt dat beslist. Je kunt de podcast Notenkrakers hieronder luisteren via SpringcastSpotify of iTunes. Wil je eerst weten wat een podcast precies is en hoe het werkt? Lees dan dit artikel van Roots.

Alle afleveringen van de podcast Notenkrakers vind je hieronder

Foto bovenaan: iStock

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Podcast