Reigers in actie: het verhaal achter de foto

René Alblas

25 May 2022 .

blauwe reiger

Great egret (ardea alba) fighting with Grey heron (Ardea cinerea) with backlight

Deze bijzondere foto van reigers in actie is gemaakt door Gerard de Hoog. Hij ging daarvoor naar een fotohut in Hongarije. Dit is het verhaal achter zijn foto.

Kun je vertellen hoe deze foto tot stand is gekomen?

Deze foto is gemaakt vanuit een fotohut in januari. De hut is van de bekende fotograaf Bence Máté. Ik ben daar al een aantal malen geweest, ook in de zomer. Natuurlijk ga ik daar niet heen om duplicaten te maken van de foto’s die hij al gemaakt heeft. Maar met de nodige creativiteit kun je zeker met “eigen” foto’s thuiskomen.

Ik ga daarheen vanwege de goede omstandigheden die hij, samen met een fantastische architect en een technisch team heeft weten te creëren.  Echt alles daar is gericht op het fotograferen.

Zo is de hut ingegraven in een vijver, je zit dus met de lens net boven het wateroppervlak. Achter de reigers staat hoog riet met daarboven een flinke lamp die zorgt voor de aparte sfeer.

Grote zilverreigers en een blauwe reiger

Breng je de hele dag door in de fotohut?

In een vijver als deze gebeurt altijd wel wat, er zijn veel vogels aanwezig. Maar het is van belang om lang aanwezig te zijn en alert te blijven om er de juiste momenten uit te pikken. Een fotodag begon meestal om 6.00 uur en vaak liep het door tot middernacht. Lange dagen dus!

Had je deze foto al in je hoofd, of ontstond het idee ter plekke?

Dit soort momenten valt niet te plannen. De interactie tussen de reigers ontstaat plotseling. Het is gewoon een kwestie van goed opletten en snel reageren.  Het was natuurlijk een prachtig moment dat deze verschillende reigersoorten bij elkaar kwamen. Natuurlijk werken de omstandigheden, zoals hier het backlight ook mee.

Wat zijn de technische gegevens?

Ik gebruikte een Camera Canon 1DX mk3 met een 70-200 millimeter lens (gebruikt op 70 millimeter), Het diafragma was f/4, de s;luitertijd 1/60 en de ISO 2500. De opname is vanaf statief gemaakt.

Lees hier meer over de fotohutten van Bence Máté.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Fotografie