Het verhaal achter de winnende foto: hongerige visdiefjes

René Alblas

11 July 2024 .

Deze foto van hongerige visdiefjes is één van de winnende foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2024. Fotograaf Loes Belovics vertelt het verhaal achter deze schitterende foto.

Hoe en waar is deze foto van visdiefjes tot stand gekomen?

“Ik had al vaak foto’s gezien van vogels in de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer en werd nieuwsgierig naar dit gebied.  Eind juli vorig jaar ging ik samen met een vriendin/fotomaatje eens een kijkje nemen.  De beloofde mooie vroege ochtend viel letterlijk in het water door een flinke onweersbui net bij aankomst, maar daarna werd het beter en gingen we op ons gemak het gebied verkennen.

Op een soort dam in een van de plassen zag ik twee jonge visdiefjes zitten, wat te ver weg, maar we besloten rustig langs te waterkant te gaan zitten,  wie weet komen ze dichterbij en het zou zo maar kunnen dat de ouders nog komen voeren.

We hadden geluk, dat gebeurde inderdaad, maar het leek wel of de oudervogel er niet meer zo’n zin in had, telkens vloog hij/zij op het laatste moment weer weg met het visje.  Maar we zaten daar heerlijk dus er was niets op tegen om nog wat te wachten. Ons geduld werd beloond. Bij een van de volgende voerpogingen bleef de ouder boven het water hangen, de jongen renden er naar toe, schreeuwend en springend naar het visje, dat nu uiteindelijk wél werd afgegeven. Onze camera’s ratelden! Bij het terugkijken van de foto’s sprong deze er meteen al uit. Alles klopt, alle koppen goed zichtbaar en scherp, zelfs het visje, houding en vleugels in een fijne compositie en wat een heerlijk actiemoment!”

Roots Natuurfotowedstrijd 2024 visdiefjes

Wat zijn de technische gegevens van deze foto?

“Ik fotografeerde uit de hand met de Sony A1 en mijn 400 millimeter lens. Op voorhand had ik gekozen voor f/8  om hopelijk alle visdiefjes binnen de scherptediepte te krijgen en sluitertijd 1 /2000 vanwege de snelle actie. De ISO was 640.”

Wat betekent natuurfotografie voor jou?

“Natuurfotografie is genieten van de natuur en het buiten zijn. Daarbij is het een heerlijke uitdaging om die natuur zo goed en mooi mogelijk vast te leggen. De ontmoetingen en vriendschappen die ontstaan met gelijkgestemden zijn een hele fijne bijkomstigheid. Natuurfotografie betekent daardoor heel veel voor me.”

Wanneer vind jij een natuurfoto echt goed gelukt?

“Een foto moet technisch gezien in orde zijn, maar dat is niet genoeg. De foto moet ‘kloppen’ en daarmee bedoel ik dat niet alleen je onderwerp goed moet zijn, maar dat ook omgeving en achtergrond een belangrijke rol spelen. Ik zie ook graag iets extra’s in een foto, zoals mooi licht, bijzondere sfeer, leuke houding van een dier of een fijne actie of interactie.”

Had je al vaker foto’s ingestuurd voor de Roots Natuurfotowedstrijd?

“Jazeker, in de agenda 2024 staan zelfs 3 foto’s van mijn hand!”

Natuurlijk vind je deze visdiefjes foto terug in de Roots Natuuragenda 2025, die eind augustus verschijnt.

Meer lezen over de winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2024:


Meer Fotografie