Nieuwe natuurfilm: ‘De Levende Delta – Zeeland onder water’

Marloes Blom

10 October 2019 .

Heremietkreeft

Paul Böhre

Ruim twee jaar deed filmmaker Ronald Faber erover om de wondere onderwaterwereld in Zeeland in beeld te brengen. Het resultaat mag er zijn: natuurfilm ‘De Levende Delta – Zeeland onder water’ is een ode aan dit uniek stukje natuur. Hij toont hoe rijk én kwetsbaar de onderwaternatuur in de Zeeuwse Delta is.

Heremietkreeft

De Zeeuwse Delta – unieke onderwaterwereld

‘De Levende Delta’ schetst een beeld van de gevolgen van het ingrijpen van de mens, het verloop van de seizoenen en de invloed van de getijden op de ontwikkeling van de unieke leefgemeenschap onder water. Door de Deltawerken is de Zeeuwse kust erg veranderd – dat heeft nog steeds een grote invloed op het leven in en om het water. Sommige soorten zagen kans zich permanent te vestigen, anderen verdwenen juist weer. Ook nu, ruim 30 jaar nadat de werkzaamheden eindigden, is de Zeeuwse Delta nog niet tot rust gekomen.

Mix van een docu en een gedramatiseerde natuurfilm

‘De Levende Delta’ is gebaseerd op een vooraf geschreven script dat de leidraad vormde bij het schieten van de filmbeelden. Maar de natuur laat zich niet documenteren en dieren zijn geen acteurs – de film heeft dus zeker elementen van een documentaire. Het verhaal wordt verteld door acteur en scenarist Marcel Faber, de muziek is gemaakt door gitarist en producer Tim de Haan.

Filmmaker Ronald Faber

Ronald Faber maakte zijn filmdebuut in 2014 met de korte documentaire ‘The last waltz of the cuttlefish’. Hij won daarmee prijzen op drie verschillende internationale filmfestivals. Ook met zijn latere films sleepte hij prijzen in de wacht. In 2017 en 2018 werd hij uitgeroepen tot Nederlands kampioen onderwater videografie. Meer over Ronald Faber lees je op zijn site.

Meer over de film

 • Via de site van ‘De Levende Delta’ lees je meer over de film. Hij draait in de bioscopen vanaf 1 november 2019.
 • De première is tijdens het Wildlife Film Festival in Rotterdam.
  Wanneer: donderdag 31 oktober en zaterdag 2 november
  Waar: Cinerama filmtheater in Rotterdam
  Meer info: op de site van het Wildlife Film Festival
 • Een ‘sneak preview’ van ‘De Levende Delta’ wordt al eerder vertoond – tijdens informatieavond Grevelingen. Op die avond geeft Project Getij Grevelingen een update over de huidige stand van zaken rondom de terugkeer van beperkt getij in Grevelingen.
  Wanneer: dinsdagavond 22 oktober
  Waar: informatiecentrum Grevelingen in Ouddorp
  Meer info: op de site van Staatsbosbeheer

Meer Zeeland & meer onderwaterwereld

BEELD: Paul Böhre

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfilm