10 keer de mooiste roofvogels in beeld

René Alblas

26 januari 2024 .

Zo brengen Roots-lezers roofvogels in beeld ! In december 2023 vroegen we aan de lezers van Roots om hun mooiste beelden van roofvogels in te zenden. Het resultaat was een verzameling van meer dan 1000 goede en hele goede foto’s. We selecteerden de 10 allermooiste.

Een belangrijke voorwaarde bij deze Foto van de Maand wedstrijd – roofvogels in beeld – was, dat het om in het wild levende roofvogels moest gaan. Dus geen foto’s van roofvogelshows of dierentuinen. Daarmee konden de meeste inzenders prima overweg.

De 10 mooiste roofvogels in beeld

roofvogel bruine kiekendief

Bruine kiekendief – Jacob Aberkrom

Alle kleurschakeringen van de kiekendief komen in dit licht prachtig tot hun recht. De begroeiing maakt net zo’n diagonale lijn als de pootjes en de tak in de snavel, dat maakt de foto bijzonder. Ook de achtergrond is geraffineerd: de vogel vliegt precies voor het groene gedeelte en één vleugel tipt de lucht aan.

Meer lezen over de bruine kiekendief

steenuiltjes roofvogels

Jannie Schregardus – Steenuiltjes

Deze foto heeft alles mee: de prachtige interactie van de uilen, de fraaie tak, het mooie zachte licht en de rustige, contrasterende achtergrond bij deze roofvogels.

ransuil roofvogel

Hans van Wijck – Ransuil

Herhalingen van vormen werken altijd goed in een foto. Hier matchen de oren van de uil prachtig met de gekromde takken.

Roofvogels en uilen

Officieel zijn uilen geen roofvogels. Uilen behoren tot een hele andere vogelorde, namelijk de strigiformes. Dat neemt niet weg dat ze ook een kromme snavel hebben en dat ze ook op kleine zoogdieren en vogels jagen, net als roofvogels. Een verschil is wel dat roofvogels voornamelijk overdag jagen en uilen vooral ’s nachts.

jonge havik

Filip Leurs – Jonge havik

Het licht, de blik van de vogel en de grote scherptediepte maken deze foto bijzonder. Ook de vlakverdeling is perfect: de havik beslaat precies de helft van de breedte en tweederde van de hoogte.

blonde buizerd roofvogel

Annie Keizer – Blonde buizerd in de Flevopolder

De vallende sneeuwvlokken in combinatie met het wit van de buizerd zorgen voor een bijzondere sfeer.

Waarom verschillen buizerds zo sterk in kleur?

Ellen Stegeman – Balans

Een plastic paaltje werkt meestal storend in een natuurfoto. Maar hier valt het bijna witte paaltje (plus draad) bijna weg tegen de witte achtergrond. En zo krijgt de aandoenlijke balanceeract van de torenvalk alle aandacht.

jonge torenvalken roofvogels

Natasja Juist – Jonge torenvalken

Een rijtje torenvalken is op zich al mooi. De onregelmatigheid maakt deze foto nog aantrekkelijker: één vogel zit wat verder naar achter, en vier vogels kijken naar links en één blikt vol in de lens.

attente buizerd

Wil de Veer – Attente buizerd

Het licht is prachtig. De beeldopbouw is vergelijkbaar met de jonge havik van Filip Leurs (hier boven in dit artikel): de vogel komt precies tot aan de helft van de breedte en beslaat ongeveer driekwart van de hoogte.

Buizerd op de Kalmthoutse heide

Alex Brackx – Buizerd op de Kalmthoutse heide

De houding van deze buizerd is prachtig en de opstaande veren maken deze vogel extra heldhaftig.

roodpootvalk

Ed van der Reek – Roodpootvalk

Door het eenvoudige kleurenpalet (wit/beige/bruin) is dit een hele krachtige plaat geworden.

Meer lezen over de roodpootvalk.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Foto van de Maand